Nederlandse universiteiten en hogescholen voeren hun afgedankte elektrische apparaten en ict-apparatuur, ook wel e-waste genoemd, op verschillende manieren af. Die versnippering biedt ruimte voor verbetering, stelt ict-samenwerkingsorganisatie Surf. Het komt met een beslissingsdiagram dat de afvoer van apparatuur kan verduurzamen.
Dat model staat in het rapport Grip op e-waste. Het rapport behandelt welke rol onderwijsinstelling kunnen spelen in de verduurzaming van de afvoer van ict-afval. De focus ligt op afvoer van afgedankte ict, maar ook de inkoop- en gebruiksfase komen aan bod, omdat deze invloed hebben op de afvoerfase.
Volgens de ict-samenwerkingsorganisatie kunnen onderwijsinstellingen op vier verschillende manieren bijdragen aan een circulaire economie. Dat zijn:
- Reparatie en onderhoud
Door onderhoud blijft apparatuur in goede conditie. Mankeert er iets? Dan is reparatie een goede oplossing. - Hergebruik en herverdeling
Apparaat niet meer nodig? Misschien kan een andere afdeling het nog wél gebruiken. - Hergebruik van onderdelen (refurbishment)
Apparatuur laten opknappen of upgraden. Een bedrijf brengt het dan weer terug op de markt. - Recycling
Materialen terugwinnen uit apparatuur om opnieuw inzetten voor andere producten.
UvA, RUG, UM
Naast het beslisdiagram waarin de verschillende stappen in het proces van afvoer van ict-afval aan bod komt, staan in het rapport ook praktijkvoorbeelden van de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Maastricht.
Groningen zamelt bijvoorbeeld e-waste van studenten in via containers in de fietsenstalling. Maastricht heeft de afvoer die eerder decentraal geregeld was gecentraliseerd door facilitaire diensten binnen de universiteit te koppelen.
En de UvA organiseert samen met Green Office inzamelacties voor oude ict-apparatuur van medewerkers en studenten op de dag van de duurzaamheid.
Afrika
Met het rapport wil Surf duurzaamheid stimuleren bij onderwijsinstellingen. ‘Door te zorgen voor minder e-waste en circulaire oplossingen voor ict, voorkomen universiteiten en hogescholen dat hun elektronisch afval belandt op een vuilnisbelt in Afrika’, licht de ict-samenwerkingsorganisatie toe.