In het voortgezet onderwijs huizen op dit moment de ict-talenten van de toekomst. Bedrijven beseffen dit te weinig en hierdoor zijn veel leerlingen niet of verkeerd geïnformeerd over de toekomstmogelijkheden die de ict-wereld te bieden heeft. Diegenen die uiteindelijk toch bij ict-bedrijven terechtkomen, komen vaak vanzelf bovendrijven, maar hebben een andere studie als achtergrond.
Dit vertelt Armand Lejeune, Computable-expert en informaticadocent bij het Valuascollege in Venlo in het radioprogramma Smart Technology. Hij vervolgt: ‘Dit is jammer, want leerlingen die toch in aanraking komen met ict beginnen dan met een achterstand. Ik vind dat elke leerling tijdens de voortgezet onderwijsperiode kennis moet maken met de mogelijkheden en uitdagingen die ict-bedrijven te bieden hebben. Dit, door leerlingen kennis te laten maken met wat deze bedrijven doen, want onbekend maakt onbemind’. De docent benadrukt dat bedrijven door er ‘vroeg bij te zijn’ op de lange termijn de tekorten op de arbeidsmarkt op ict-vlak op kunnen lossen.
Pictio-project en Arduino
Als voorbeeld van een manier om de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven te overbruggen, noemt Lejeune het zogenaamde Pictio-poject. ‘Met het Pictio-project willen wij geen nieuwe Informatica- methode ontwikkelen, maar projecten aan het onderwijs aanbieden die een brug moet slaan tussen het ict-bedrijfsleven en het voorgezet onderwijs. Leerlingen hebben echt geen idee wat er allemaal afspeelt in de ict-wereld en hoe mensen er hun brood in verdienen. Met Pictio willen we structuur brengen in de contacten tussen bedrijfsleven en onderwijs.’
Daarnaast wijst de docent op Arduino, een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten. Het schema en de broncode is open source, hierdoor kan iedereen de hardware en software aanpassen met standaard versies die online beschikbaar zijn. “Hoewel het materiaal aanvankelijk bedoeld is om voor het mbo te gaan gebruiken is er interesse vanuit het hele onderwijs en bedrijfsleven.’
Lejeune was eergisteren, dinsdag 19 november 2017, te gast in het radioprogramma Smart Technology van New Business Radio. De presentatie is in handen van Richard van Tilborg, eveneens expert bij Computable. Ict-vaktitel Computable is mediapartner van het programma.
Uitzending
Naast het interview met Lejeune gaat Van Tilborg ook in op de laatste technologische nieuwtjes. Zo heeft Google een oplossing waarmee het makkelijker wordt om een artifcial intelligence-systeem te ontwikkelen. ‘De ict-gigant heeft namelijk nieuwe resultaten uit hun AutoML traject. Het is de oplossing van Google om ai door ai te laten maken. Hierdoor gaat de computer dus zijn eigen intelligentie maken en hoeft er dus veel minder geprogrammeerd te worden. In de laatste resultaten hebben ze Automl ingezet op beeldherkenning, dit houdt in dat objet herkend worden vanuit foto’s en afbeeldingen. Uit de resultaten bleek dat AutoMl beter scoorde dan alle systemen die eerder door mensen gemaakt waren op zowel herkenningspercentage als energiegebruik’, aldus Van Tilborg.
Ook vertelt de presentator over zogenaamde zelfvernietigende drones. ‘Amazon heeft een nieuwe feature voor hun thuisbezorgdrones bedacht om de bezorging veiliger te maken. Nadat het bedrijf halverwege dit jaar al lantaarnpalen ontwierp waar de drones in konden opladen, hebben ze nu een zelfdestructiemogelijkheid ingebouwd. Hierdoor kan de drone op grote hoogte automatisch in stukken uit elkaar springen als er iets mis is en de drone dreigt op omstanders te vallen.´
Door linksboven op de play-button te klikken is de uitzending via de website van Computable te beluisteren.
Luister uitzendingen van Smart Technology terug.
Meer informatie over Smart Technology op New Business Radio.
De trui, het verhaal, de lappen op de ellebogen. Ik word een beetje melancholisch. De tragiek van de informaticadocent die altijd achterloopt. Gelukkig waarschuwt je browser tegenwoordig wel, als je wilt inloggen op bijv http://www.pictio.nl/inloggen.html . Voor je het weet loop je iets op.
“Leerlingen hebben echt geen idee wat er allemaal afspeelt in de ict-wereld en hoe mensen er hun brood in verdienen. ”
Alsof wij dat wel weten.. Discussie tussen SWA en Henri gelezen ? Wie moet wie tegen wie waarvoor beschermen 😀 ?
Ik rook liever een sigaar met Armand. Een Justus van Maurik bijv, niet te dik, niet te dun, niet te scherp, niet te zoet. Gewoon 45 minuten offline paffen.
@Dino .. helaas heeft Armand enkele jaren geleden het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.
Maaruh, ik neem graag een keer de honeurs waar in deze 😉