Volgens gsm-bouwer Motorola loopt ongeveer de helft van de wereldbevolking rond met een telefoon met gebarsten scherm. Nu een Japanse universiteitsstudent een zelfherstellend polymeer heeft ontdekt, hoort dat euvel binnenkort misschien definitief tot het verleden.
Yu Yanagisawa, zo heet de student van de universiteit van Tokio die de vondst deed, zo meldt de krant The Guardian, ontdekte/ontwikkelde een polymeer dat zichzelf kan herstellen bij een temperatuur van 21 graden celcius. Door een halve minuut op de barsten te drukken, vloeien ze opnieuw in elkaar. Er bestaan al materialen die zichzelf opnieuw kunnen herstellen, maar daar zijn doorgaans veel hogere temperaturen voor nodig.
Het onderzoek van Yanagisawa verscheen in het vakblad Science. Het blijkt dat de student eigenlijk een soort lijm wou maken van het polymeer. Toen hij inkepingen maakte in het materiaal zag hij dat de uiteinden opnieuw aan mekaar gingen kleven. Het materiaal was ook weer exact even sterk als voor de breuk. ‘Ik hoop dat het herstelbare glas een nieuw milieuvriendelijk materiaal wordt dat niet hoeft weggegooid te worden als het breekt’, zo vertelde hij aan de Japanse tv-zender NHK.
Of en wanneer het materiaal van Yanagisawa ooit in telefoons opduikt, is nog niet helemaal zeker. Eerst zal nog moeten blijken of er aanraakschermen mee gemaakt kunnen worden. Bovendien bestaat een telefoonscherm uit heel wat meer lagen dan glas alleen, bij een val zijn vaak ook de verbindingen tussen die lagen kapot.