De Tweede Kamer heeft besloten zijn ict-dienstverlening uit te besteden naar het Shared Service Center ICT (SSC-ICT) van het Rijk. Daarvoor trekt de ambtelijke organisatie maar liefst drie jaar uit. Het operationeel werkplekbeheer is inmiddels tijdelijk uitbesteed aan Pepperbyte. Daarnaast heeft de Tweede Kamer Atos, CGI en SLTN geselecteerd om de migratie te begeleiden.
Volgens een woordvoerster heeft het Presidium begin dit jaar ingestemd met een intentieverklaring waarin staat dat de Tweede Kamer voor de technische ict-diensten aansluiting zoekt bij het Shared Service Center-ICT (SSC-ICT) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. SSC-ICT voert voor bijna alle ministeries het werkplekbeheer uit.
Achtergrond van de voorgenomen uitbesteding is de beperkte schaalgrootte van de ict-organisatie van de Tweede Kamer. Daarbij is uit het oogpunt van continuïteit voor een grote dienstverlener gekozen. Ook sluit het voornemen aan bij de algehele wens om de ondersteuning van de Tweede Kamer te professionaliseren en te moderniseren. Het streven is om de taken overgedragen te hebben aan SSC-ICT voor de tijdelijke verhuizing van de Tweede Kamer naar Bezuidenhoutseweg 67 in 2020.
Tijdelijke oplossing
De Tweede Kamer heeft er voor gekozen om eerst tijdelijk het werkplekbeheer onder te brengen bij één partij. Dit operationeel beheer werd al door externen uitgevoerd, maar is na een aanbesteding eerder dit jaar neergelegd bij Pepperbyte. Dit Zoetermeerse bedrijf is onder meer gespecialiseerd in Citrix en de werkplekbeheersoftware van RES die bij de Tweede Kamer worden gebruikt. Het contract heeft een looptijd van 1,5 jaar en een geraamde waarde van ruim één miljoen euro.
Daarna zou SSC-ICT de taken overnemen, maar of dat al in 2019 gebeurt, is nog maar de vraag. De zegsvrouw antwoordt op de vraag waarom voor een omweg is gekozen en SSC-ICT niet gelijk het werkplekbeheer op zich neemt: ‘ Er is in samenspraak met SSC-ICT gekozen voor een beheerst tijdpad omdat SSC-ICT zelf nog een verhuizing in het vooruitzicht heeft, er net een grote reorganisatie achter de rug is bij SSC-ICT en er daar nog wordt gewerkt aan de uitrol van DWR-Next, de upgrade naar Windows 10 en alles wat daar bij hoort.’
Daarnaast zijn via een aanbesteding drie partijen voor vier jaar geselecteerd die meehelpen met de migratie van de huidige ict-omgeving van de Tweede Kamer naar die van SSC-ICT. Het gaat om Atos, CGI en SLTN; zij verrichten via minicompetities taken op het gebied van projectmanagement, technische ondersteuning en testactiviteiten. Waarom er in dit traject voor drie grote ict-dienstverleners is gekozen en niet voor één en hoe in zo’n constructie resultaatverplichtingen aan de leveranciers kunnen worden opgelegd, kan de woordvoerster geen inhoudelijke reactie op geven.
Onduidelijk
Over het budget voor dit outsourcingstraject en de geschatte migratiekosten geeft zij als reactie: ‘De voorwaarden voor de aansluiting bij het SSC-ICT worden nu onderzocht. We weten nog niet precies welke dienstverlening zal worden afgenomen van SSC-ICT. Er is geen financiële taakstelling. Wel is de verwachting dat het aanbod van SSC-ICT lager zal zijn dan de huidige uitgaven. Het borgen van informatiebeveiliging is ook een reden geweest om aan te sluiten bij een grote partij in het overheidsdomein.’
De huidige Dienst Automatisering van de Tweede Kamer zal zich na een reorganisatie omvormen tot een regieorganisatie. Wat de gevolgen zijn voor de ict-medewerkers – intern en extern (de servicedesk wordt bijvoorbeeld bemand door OGD) -, en hoeveel medewerkers over gaan naar SSC-ICT, is nog niet duidelijk. ‘In maart 2018 is er meer duidelijkheid over hoe het er uit gaat zien en hoe het gaat lopen’, aldus de zegsvrouw van de Tweede Kamer.