Lenovo en Intel hebben samen een supercomputer geleverd aan het Leibniz Supercomputing Center (LRZ) van de Beierse Academie van Wetenschappen in München, Duitsland. De machine levert 26,7 Petaflops aan rekenkracht. Het Duitse wetenschappelijke instituut zet het rekenmonster in voor onderzoek naar milieu-, astrofysische en biomedische vraagstukken
Met die 26,7 Petaflops is het meteen de krachtigste supercomputer van Duitland. De SuperMUC-NG wordt aangestuurd door bijna 6500 van Lenovo’s onlangs aangekondigde, ThinkSystem SD650-servers. Deze bevatten Intel Xeon Platinum-processors met Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX 512) en zijn onderling verbonden met de Omni-Path Architecture.
Het LRZ is één van de belangrijkste Europese wetenschappelijke centra voor de onderzoeks- en academische gemeenschap en werkt vooral aan kritieke milieu-, astrofysische en biomedische vraagstukken. Het centrum beheert niet alleen een exponentiële hoeveelheid big data, maar is ook verantwoordelijk voor de verwerking en analyse van die gegevens en speelt een belangrijke rol in het versnellen van zowel nationaal als internationaal wetenschappelijk onderzoek.
Zo voltooide het LRZ onlangs ’s werelds grootste simulatie van aardbevingen en daaruit voortvloeiende tsunami’s. Binnen dit onderzoek is realtime scenarioplanning van naschokken en andere seismische gevaren mogelijk.
Als kleine kenniseconomie moeten we onze Nederlandse supercomputers ook maar eens gaan updaten of vervangen, want we draaien momenteel niet meer mee met de wereldtop.