Telecommunicatie-aanbieder Avaya bereidt een notering aan de New York Stock Exchange voor. Het bedrijf verwacht in januari 2018 bij de startnotering ongeveer 110 miljoen aandelen uit te geven. De plannen voor de beursgang zijn gedeeld nadat het bedrijf zijn schuldenlast terugbracht van zes naar drie miljard dollar. Het is daarmee bevrijd van belemmeringen van die Amerikaanse faillissementswetgeving.
De zogenoemde Chapter 11-procedure beschermde het bedrijf tegen schuldeisers, maar verhinderde de plannen voor een beursgang. Als de beursgang doorgaat, betekent het dat het bedrijf na tien jaar (2007) weer op eigen de handelsborden staat. Avaya is ongeveer tien jaar geleden van de beurs gehaald, door private equity investeerders TPG en Silver Lake. Zij financierden die aandelen grotendeels met geleend geld. Ook de overname van Nortel in 2009, waar circa negenhonderd miljoen dollar voor is betaald, werd grotendeels met geleend geld gefinancierd.
Ronald Rubens, eindverantwoordelijke voor de Noord-Europese activiteiten van Avaya en algemeen directeur van Avaya Nederland, zei eerder tegen Computable dat de financiële perikelen in de moedermaatschappij nauwelijks gevolgen hebben voor de Nederlandse activiteiten van Avaya.
Het bedrijf, dat van oudsher is gericht op hardware, focust zich op software en diensten. Daarbij ligt de nadruk op unified communications en contactcenters. Avaya richt zich bijvoorbeeld op organisaties die anders willen communiceren dan via traditionele telefonie. Ook kijkt het bedrijf naar communicatie tussen apparaten, zoals de vraag naar IoT (internet of things), waarbij aan internet gekoppelde apparaten gegevens uitwisselen.
Chapter 11
Als een Amerikaans bedrijf in moeilijkheden komt, kan het bescherming aanvragen volgens Chapter 11 van de Amerikaanse faillissement-wetgeving. Chapter 11 lijkt op Nederlandse regels voor surseance van betaling, maar leidt veel vaker tot een succesvolle herstructurering van de financiën en het bedrijf. Volgens de procedure krijgen nieuwe financiers voorrang op oude schuldeisers.