Internet of things is een belangrijke kans voor bedrijven die willen veranderen en zich breder en tegelijkertijd meer gefocust willen positioneren. Te danken aan de overvloed aan bandbreedte, computerkracht en schier oneindige hoeveelheid opslag waar we via de cloud over beschikken. In allerlei sectoren leidt IoT tot verbeteringen, en de afgelopen jaren waren nog maar het begin.
Van futuristische ideeën die de economie veranderen tot installaties die het dagelijks leven verbeteren: uit honderden gebruikersverhalen wereldwijd heb ik de zes meest aansprekende uitgekozen, om te laten zien hoe een IoT-strategie innovatie kan versnellen.
- Bedrijven kunnen beter gerichte diensten verlenen
Verbonden apparaten brengen bedrijven dichter bij hun klanten. Ze leveren feedback die ze helpt te begrijpen hoe klanten een product gebruiken, wat ze er fijn aan vinden en wat tegenvalt. In zekere zin is dat hetzelfde als de agile-methodologie in softwareontwikkeling: daarbij voert men voortdurend kleine updates door, zodat de feedback van gebruikers is in te zetten om de volgende stap te bepalen. Diezelfde benadering is, dankzij de feedback van verbonden apparaten, aan te wenden voor hardwareontwikkeling. Bedrijven kunnen hun klanten daarom de best mogelijke producten bieden.
Het Italiaanse Decisyon ging nog verder. Het bedrijf biedt meer dan tweehonderd organisaties een platform waarmee ze applicaties voor internet of everything kunnen bouwen. Dat platform, ontworpen als een digitaal zenuwstelsel, verbindt niet alleen objecten maar ook data, processen, machines en mensen en is in de cloud gebouwd. Daarmee is de productie te beheren en te organiseren, en kunnen managers en personeel gefundeerde beslissingen nemen omdat ze door de data zicht op alle alternatieven hebben.
- Producten die evolueren
Dankzij IoT zijn met producten van tien jaar oud handelingen uit te voeren die destijds nog niet eens uitgevonden waren. Met een eenvoudige software-update is snel nieuwe functionaliteit toe te voegen, of is de functie van een knop aan te passen.
Kijk naar Sonos. Dat werd opgericht in 2002 en verkoopt sinds 2006 verbonden producten. Sindsdien hebben ze ondersteuning voor wel zestig muziekdiensten toegevoegd, om de snel veranderende industrie bij te benen. Denk alleen al aan hoe streamingdiensten mainstream zijn geworden en de manier hebben veranderd waarop we muziek vergaren en daarnaar luisteren.
- …en dingen doen die we een paar jaar geleden niet hadden durven vermoeden
Internet of things maakt producten mogelijk die eerder simpelweg niet mogelijk waren. Philips HealthSuite is een mooi voorbeeld. Philips zocht naar digitale oplossingen die een goede gezondheid ondersteunen en ons helpen gezonder te leven. Zo werd Philips HealthSuite geboren: een digitaal platform met een cloud die meer dan zeven miljoen verbonden medische en consumentenapparaten, sensoren en mobiele apps ondersteunt. Met behulp van de cloud vergaart en verwerkt Philips realtime data en handelt er vervolgens meteen naar. Daardoor zijn de producten van Philips en de zorg die ze mogelijk maken, voortdurend slimmer en meer te personaliseren.
- Het product ís de interface
Jarenlang maakten we gebruik van gemedieerde interfaces, zoals een keyboard en muis bij een computer en een afstandsbediening met knoppen voor een televisie. Een paar jaar geleden gingen we over op gesimuleerde interfaces, waarmee met name oude en zeer jonge gebruikers opeens met ingewikkelde apparaten konden omgaan. Inmiddels zijn we met verbonden apparaten aangekomen bij de directe interface: het product ís de interface die je aanraakt, of in je handen houdt. Door meer verfijnde interfaces, zoals via stemherkenning, wordt communicatie veel natuurlijker.
Amazon Lex, een service waarmee ontwikkelaars spraakinterfaces in elke applicatie kunnen inbouwen, draait in de cloud waardoor verfijnde en natuurlijke chatbots in nieuwe en bestaande applicaties zijn in te bouwen. Amazon Lex combineert de uitgebreide functionaliteit en flexibiliteit van natuurlijk taalbegrip met automatische spraakherkenning, zodat klanten uiterst toegankelijke gebruikservaringen kunnen opzetten.
- Internet of moving things
Wanneer er duizenden of zelfs miljoenen apparaten beheerd moeten worden, is de configuratie zeer belangrijk. Apparaten worden niet kant-en-klaar of met vooringestelde accounts afgeleverd.
Veniam is een organisatie die daarvoor een oplossing moest verzinnen: het bedrijf bouwde het grootste netwerk van voertuigen ter wereld, met meer dan zeshonderd verbonden voertuigen. Daarmee brengt het bedrijf realtime-data naar het zogenoemde internet of moving things: ze verzamelen informatie van particuliere en publieke transportsystemen en analyseren deze realtime, om zo tot inzichten te komen.
Traditionele netwerken hebben moeite met ‘objecten’ die vrij door een groot gebied bewegen. Daarom implementeerde Veniam een ‘mesh-netwerk’, een netwerktopologie waarbij elk knooppunt data kan doorgeven van en naar andere knooppunten. Met deze technologie worden steden slimmer, raken mensen verbonden met de omgeving waar ze doorheen bewegen, wordt de kwaliteit van leven verbeterd en ontstaan er geweldige sociaaleconomische voordelen die tot nog toe alleen in theorie mogelijk waren.
- Vind jezelf opnieuw uit met het IoT
Een andere sector die de cloud gebruikt voor IoT is de nutssector. Het mooiste voorbeeld daarvan is wat General Electric (GE) doet. GE is één van de grootste turbinefabrikanten ter wereld en zorgt voor de dertig procent van de wereldwijde stroomopwekking. Het bedrijf vindt zichzelf én de industrie opnieuw uit met IoT. Zo gebruikt GE honderden sensoren en geavanceerde analytics om de gasturbines efficiënter te laten draaien. Het bedrijf verwacht dat, door de productiviteit met slechts één procent te vergroten, honderden miljarden dollars zijn te besparen.