De aangekondigde belastinghervorming van Donald Trump zal Apple geen windeieren leggen. Het bedrijf zal minder belastingen moeten betalen op zijn buitenlandse kasreserves. Goed voor een cadeautje van zowat veertig miljard euro.
Donald Trump zal zijn aangekondigde belastinghervorming ongetwijfeld anders in de markt zetten, maar zoals het nu blijkt zullen het toch ook (en vooral) de grote multinationals zijn, die er de vruchten van plukken.
Apple, de slokop
Het verschil is namelijk behoorlijk. Volgens de huidige belastingwetgeving betalen Amerikaanse bedrijven 35 procent op de winsten die ze wereldwijd boeken als die terugkomen naar de VS. In de praktijk kiezen Amerikaanse bedrijven er dan ook meestal voor om die overzeese winsten onbelast in het buitenland te laten staan.
Apple is hierbij de grote slokop. Van de naar schatting zo’n dertienhonderd miljard dollar die Amerikaanse ondernemingen in het buitenland hebben uitstaan, is 252 miljard van Apple. Het bedrijf kwam onlangs in het nieuws omdat het met ruim een kwart miljard dollar een gigantische kasberg bezit die zich grotendeels buiten de VS bevindt. President Trump keek eerder al reikhalzend naar die grote geldberg en wil die alvast met open armen ontvangen.
Daar is die nieuwe regeling dan ook op bedacht. Volgens de nieuwe belastingregels kunnen multinationals al dat uitgezwermde geld goedkoop terug naar de VS halen: aan een belastingtarief van 14,5 procent.
Tel de winst
Uit berekeningen van Financial Times blijkt dat Apple volgens de oude regeling zowat 79 miljard dollar aan belastingen moet betalen als het zijn 252 miljard uit het buitenland wil terughalen naar de VS.
In het nieuwe regime, waarin overigens nog extra aftrekposten kunnen worden aangewend, zou dat ‘maar’ 31 miljard dollar zijn. Een verschil (of ‘winst’) dus van 47 à 48 miljard dollar (40 miljard euro).
Natuurlijk is het begrip ‘winst’ hier relatief, want momenteel staat dat geld van die multinationals gewoon in het buitenland. Toch zal Apple het als meevaller aanzien. Het bedrijf zette de voorbije jaren al tientallen miljarden opzij om ooit al die reserves te kunnen terughalen naar de VS.