Drie Vlaamse it’ers staan deze week terecht voor hun aandeel in het hacken van de Antwerpse rederij MSC. Volgens het drietal werden ze daartoe gedwongen door een internationaal opererende drugsbende. Indien ze niet meewerkten, zou hun familie iets aangedaan worden, zo schrijft Het Laatste Nieuws.
Het opmerkelijke verhaal begint einde 2011, wanneer Filip M. op zoek is naar investeerders voor zijn bedrijf Argus Labs. Hij komt in contact met ene Orahan A., een man van wie hij vermoedt dat die hem geld kan lenen, maar die al snel met heel andere voorstellen voor de dag komt. M. moet A. leren hacken en apparaatjes leren maken om netwerkverkeer te onderscheppen. Al gauw gaat het nog verder: M. moet inbreken in het netwerk van enkele Antwerpse havenbedrijven en de pincode stelen die vrachtwagenchauffeurs moeten gebruiken om containers op te halen. Volgens M. zette A. zijn eisen kracht bij door hem met een vuurwapen te bedreigen.
M. besluit om zijn jeugdvrienden Davy V. en Vence V. erbij te halen. De drie slagen er ook in om de kraak uit te voeren: zestien keer kan de drugsbende uit de haven een container stelen die eigenlijk voor een andere firma is bedoeld. Telkens bevat de lading honderd of tweehonderd kilogram cocaïne.
De bende loopt tegen de lamp wanneer de rederij MSC een privédetective inschakelt. Die wordt ingehuurd omdat het computernetwerk van het bedrijf vreemd doet. De man stuit in de kantoren van de rederij op ‘keyloggers’ en ‘pwn-plugs’, doosjes waarmee netwerkverkeer is te onderscheppen en via 3G wordt doorgestuurd.
Het onderzoek van camerabeelden leidt naar Davy V. Zijn auto wordt op de parking van het bedrijf gespot en blijkt uitgerust te zijn met een speciale antenne om de signalen van de pwn-plugs op te vangen. Hij bekent dat hij samen met Filip M. en Vence V. bij de kraak betrokken is. In de zomer van 2013 wordt de bende ingerekend.
De ict’ers werden naar eigen zeggen door de bende van A. bedreigd. Als ze niet zouden meewerken aan de kraak zouden hun vrouwen en kinderen er het slachtoffer van kunnen worden. Het trio is voorlopig nog in vrijheid en is zelfs aan het werk. Filip M. werkt als expert voor het onderzoeksprogramma EU H2020 van de Europese Commissie. Davy V. en Vence V. zijn zelfstandige consultant voor diverse firma’s. Ze worden beticht van informaticafraude en lidmaatschap van een criminele bende en riskeren celstraffen van zes maanden tot vijf jaar.