Wordt 2017 het jaar van de cybercrime? Gezien de wereldwijde impact van ransomware is deze vorm van criminaliteit bij het bedrijfsleven, de overheid en het grote publiek definitief doorgebroken. Waar WannaCry nog toevallig uitbrak, was NotPetya erop gericht om gehele organisaties te ontregelen of stil te leggen. Nog steeds komen nieuwe varianten in het nieuws met onverminderd grote impact op bedrijven. Dus 2017 kan ook zomaar het begin zijn…
Mede gevoed door de snelgroeiende interesse in cryptovaluta zoals de Bitcoin, ook in 2017 definitief doorgebroken, wordt het steeds lucratiever om ransomware aan te schaffen en in te zetten. Het internet of things zorgt voor groeiende impact waarbij de gevolgen niet meer worden beperkt tot onbruikbare laptops of servers van één bedrijf. Energievoorzieningen van complete steden en zelfrijdende auto’s zijn interessante targets. Het is duidelijk geworden dat cyber security niet kan achterblijven.
Tweeledig beleid
De overheid geeft cyber security in het nieuwe regeerakkoord meer prioriteit. Dat zien we terug in de reservering van 95 miljoen euro voor cyber security en het starten van het Digital Trust Center. Specifiek doel is om juist kleinere ondernemingen te ondersteunen in bewustwording, waardoor zij ook concrete acties omtrent security kunnen nemen.
Kleinere ondernemingen moeten ook worden klaargestoomd voor de nieuwe GDPR/AVG. Dat de overheid met de sleepwet hier ogenschijnlijk een loopje mee neemt, is een vraagstuk waarover volgend jaar meer duidelijk zal worden. Dankzij het referendum zal in ieder geval cyber security in één keer bij het grote publiek op de radar staan waarmee de bewustwording zal stijgen.
Bewustwording groeit
Als it-bedrijf moet je dan het goede voorbeeld geven. Dat hebben wij bijvoorbeeld in 2017 extra vormgegeven met het opzetten van een nieuwe security-divisie. Aanleiding is de dienstverlening voor identity en access management-oplossingen, waarmee we de verantwoordelijkheid van toegang weghalen bij de it en beleggen bij de personen die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn. Deze manier van denken, waarbij toegangsbeheer decentraal belegd wordt, past exact in de trend om meer bewustwording te realiseren. Deze mindset is niet onopgemerkt gebleven en voedt mijn vertrouwen dat 2018 een jaar wordt waarbij digitale veiligheid binnen bedrijven prioriteit krijgt.
Wij gaan er dan ook echt voor om de doorbraak van cybercrime een passende opvolging te geven. Hopelijk doen veel organisaties hier in mee en kunnen we 2018 uitroepen tot jaar van de cyber security!