Goede programmeurs vinden is een grote uitdaging voor it-bedrijven. Hoe bind je de juiste mensen aan je bedrijf en zorg je ervoor dat je je projecten uit kan voeren? In deze blogserie wil ik jullie deelgenoot maken van een aantal oplossingen voor dit probleem en hoe wij hier als bedrijf tegenaan kijken. In deze editie: zoek het buiten de it.
Het lijkt een grote tegenstrijdigheid: in de it-wereld wordt er naarstig gezocht naar goed personeel en zijn er grote tekorten. En aan de andere kant kunnen er verschrikkelijk veel getalenteerde mensen geen baan vinden. Waarom die mensen dan niet gewoon omscholen zodat ze in het it-vakgebied aan de slag kunnen?
Een lagere drempel
De drempel om nieuwe mensen op cursus te sturen is door de jaren heen een stuk lager geworden. In de jaren tachtig en negentig, toen it nog louter een facilitaire dienst was, kwam het regelmatig voor dat een werknemer zonder programmeerachtergrond aan het werk ging als it-professional. Een uit de hand gelopen techniekhobby werd uiteindelijk een fulltime functie. Tegenwoordig gaat het er professioneler aan toe, met traineeprogramma’s, omscholingstrajecten en opleidingsmogelijkheden. Iemand die vandaag instroomt hoeft niet alles zelf uit te zoeken. En it-bedrijven hebben alle mogelijkheden om personeel opleidingen te bieden.
Bij mijn werkgever heeft slechts 15 procent van de werknemers van oorsprong informatica gestudeerd. Het moge dus duidelijk zijn dat ik zelf een erg groot voorstander ben van het aannemen van mensen buiten de it. Niet iedereen is echter mijn inziens even geschikt om in te stromen. Persoonlijk let ik altijd op drie zaken.
1. Een positieve houding ten opzichte van leren
In iedere baan blijf je aan het leren, maar in de it-sector is dit misschien nog wel meer het geval dan in andere branches. It’ers die niet investeren in hun eigen technische kennis en niet blijven lezen, raken genadeloos achterop. Sommige van onze programmeurs hebben zelfs het principe dat je ieder jaar een nieuwe programmeertaal moet leren.
Momenteel zitten er, ondanks alle grote tekorten op de arbeidsmarkt, meer dan zeventienduizend it-professionals zonder werk. Volgens het UWV gaat het hoofdzakelijk om it’ers met verouderde kennis, een relatief laag opleidingsniveau (maximaal mbo) of een hogere leeftijd dan 45 jaar. In potentie is deze groep uitermate geschikt om mee te doen aan leertrajecten. Maar dan moet er wel de wil zijn om hierin te investeren. Is iemand bereidt om extra tijd te investeren in zijn leerpotentieel.
2. Abstract denken
De it-sector kent een groot aantal verschillende werkzaamheden met verschillende niveaus aan moeilijkheidsgraad. Maar als het gaat om programmeren is het naar mijn mening onontbeerlijk dat je over goede analytische vaardigheden beschikt en abstract kan denken. Werken als programmeur is eigenlijk werken bij een ingewikkeld vertaalbureau. Je moet de businessvraag kunnen vertalen naar logische coderegels die een machine kan uitvoeren.
Of sollicitanten abstract kunnen denken kan je deels ondervangen door ze een test te laten doen, maar hierbij heb je wel het gevaar dat je te maken hebt met een momentopname. Ik kijk zelf vooral of mensen een bèta-achtergrond hebben en goed zijn in exacte vakken. Zij kunnen zich goed een voorstelling maken van abstracte wetmatigheden.
3. Teamplayer
Nu veel bedrijven bezig zijn met hun digitale transformatie, lijkt het of it-professionals steeds meer moeten kunnen. Ze moeten naast goed kunnen programmeren ook goed kunnen communiceren en businessvragen uit kunnen vragen. Ik kijk daar zelf wat anders naar. Een programmeertraject doe je in mijn ogen altijd in een team en een goed team heeft de juiste mix van mensen. Er zitten medewerkers in die heel goed zijn in programmeren en codeschrijven, maar bevat ook iemand die goed businessvragen kan analyseren. En het liefst zit er ook een creatieveling met oog voor design, zodat applicaties ook gebruiksvriendelijk zijn. Al die mensen mogen wat mij betreft geweldig goed zijn in hun niche als ze maar in staat zijn goed samen te werken met anderen. Zijn mensen collegiaal en hebben ze er respect voor dat iemand een probleem anders oplost dan hij/zij zelf?
Een goede collegiale sfeer is in mijn optiek ook essentieel voor mensen om te leren. Een mooi voorbeeld uit mijn eigen organisatie is het aantrekken van Laura en Leen. De een is een Sinologe zonder achtergrond in het it-vak. De ander is een man van boven de vijftig die in diverse it-functies actief is geweest. Het mooie is vooral dat ze elkaar scherp houden. Laura wil vooral veel leren en vraagt Leen de oren van het hoofd. En Leen wordt hier ook weer enthousiast van en verdiept zich in allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen. Een win-winsituatie, waar ze zelf ook heel blij van worden.
Beste Bram,
Kort geleden hebben wij eveneens een aardig stukje van jouw hand mogen lezen. Het was in eniger mate gelijkluidend aan deze. Leg mij eens uit waarom we IT-ers buiten de IT zouden moeten zoeken? Hebben wij ze niet meer? Ben ik de enige die nog steeds ziet, constaterd, dat menig HR professional, recruiter, op zoek is naar niet bestaand ’talent’ dat WO studeert, een geweldige ‘intern’ kans krijgt voor op haar./zijn CV, van een klinkende naam uit het Nederlandse zakelijke landschap? Of de laatste hype…. we kijken nu niet meer nar EQ/IQ maar naar ‘soft skills’…? Vergeef me mijn skepsis maar wanneer het hele recruitment proces rammelt, om tal van reden, waardoor er nog steeds sprake is van heel veel mismatches, waar we het liefst helemaal niet over praten, ben ik echt nieuwsgierig. Hebben wij geen programmeurs meer? Recentelijk heeft de overheid nogal wat ’taken’ en ‘zaken’… een soort van afgeschoten, tenminste de laatste keer deed Plasterk dat. Je zou zeggen dat er weer een paar zijn. Wellicht ben ik één van de weinigen… die ‘het’ allemaal nog steeds niet begrijpt. Maar wat ik wel begrijp is dat a: Een programmeur op zijn minst moet weten en willen begrijpen wat digitale automatisering is en b: liefst een rekenkundig en cijfermatig inzicht. Dat helpt namelijk en beiden in combinatie met elkaar, heeft niet iedereen. c: programmeurs zijn doorgaans een beetje wereld vreemd en zeker geen teamplayer. (Niet dat dat erg is natuurlijk…)
René, IT is wel wat meer dan programmeren door een paar autistische nerds natuurlijk. Vergelijkbaar met een voetbalelftal waar je ook geen 11 spitsen of nog erger 11 coaches hebt. Je wilt dan ook het hele spectrum kunnen bedienen door niet alleen het team maar ook de reservespelers, begeleiding en de rest te verzorgen. Dan is het wel makkelijk als je daar een sociale cohesie in weet te bewerkstelligen die niet gebaseerd is op de grillen van dictatoriale coach zoals een Louis van Gaal.
Dat bedrijven niet aan MBO’ers of 45+ers wil is tekenend voor de beroepsgroep. Zij heeft duidelijk nog niet door dat met elke keer maar roepen dat er een tekort is je weinig opschiet. Je zult moeten roeien met de riemen die je hebt en de sociale verantwoordelijkheid op je moeten nemen om degenen die maar dolgraag willen een plek te geven waar zij hun uiterste best kunnen doen.
Je zou verwachten dat bij veel vraag het salaris omhoog gaat zodat het aantrekkelijker wordt om het beroep te kiezen. maar vreemd genoeg zijn de salarissen een stuk lager dan bv bij piloten waar een overschot aan is.
Er wordt geroepen dat er een tekort is en tegelijkertijd worden de oudere (lees duurdere) werknemers ontslagen of niet aangenomen. Het bijscholen kan een ICT-er ook zelf regelen en financieren mits het loon hoog genoeg is om dat te kunnen betalen en door bv een vierdaagse werkweek te hanteren. Zodat er voor het bijscholen ook tijd overblijft.
Ik vraag mij overigens af of er nog een tekort is als de projecten bij de overheid succesvol worden uitgevoerd in plaats van door grote partijen die alleen maar ICT-ers aan het werk houden zonder dat het voor de opdrachtgever iets oplevert.
Ik vind het eigenlijk een heel aardig artikel. Zekers ook ik twijfel buiten dit vakgebied lui gaat vinden die uit pure verveling maar eens wat anders gaan doen en zich dan masaal ontpoppen als een breed en goed onderlegd talent. Egh Niehhh !!!!
Maar ik deel wel dat je een paar evaren oude knarren makkelijker een nieuwe techniek kan aanleren dan iemand die geen idee heeft waar je het over hebt.
Ik weet wel dat tegenwoordig elke heikneuter denkt dat’ie kan programeren, maar echt een serieuse programeur snapt waar hij mee bezig is, wat hij doet, waarom hij dat doet, hoe gerelateerde systemen werken hoe de wens van de klant bereikt kan worden, waar de klant nog effe niet aan gedacht had… jaja programeren is een vak !…. een vak waar inderdaad niet zo heel veel mensen talent voor hebben.net zoals er van de 17 miljoen voetbal specialisten die Nederland rijk is (tel mij daar even bij af graag) er maar een paar in staat zijn om die bal in het doel te mikken.
Ik denk dat Rene overigens wel een punt heeft. Ik heb gewerkt met zeer kundige mensen die gewoon geen team vormde.. geen pretje, ik heb ook gewerkt met een mensen die vooral wisten waar ze zelf goed in waren en wat ze beter aan een ander konden overlaten.. ideaal !
Grote probleem is dat dergelijke zaken niet eenvoudig meetbaar zijn en HR-jojo’s als regel niet eens een c.v. kunnen lezen laat staan beoordelen.
Corne’ het valt tegenwoordig nogal tegen wat piloten verdienen.
Als je niet bij de blauwe club terecht komt loop je al snel het risico dat je zelf moet dokken voor je type rating (training voor het vliegtuig type waarop je gaat vliegen) gemiddeld toch even 35k die je uit je achterzak moet graaien, genoeg lui moeten van hun gage zelf hotel overnachtingen betalen…. medische keuringen e.d. en dan kom je al op een effectief salaris dat niet heel bijzonder is.
Staat tegenover dat er lui zijn die niet meer bieden dan een MacDonnalds baantje oplevert…. ja… dan moet je niet zeuren dat je geen programeurs kan vinden.
@ Johan van Duinkerken
Kijk, samen kunnen we schrijven. Digitaal automatiseren op zich is een volkomen a- materie, om het zo maar te zeggen. A -politiek, a -commercieel. Het werkt volgens vaste principes en wetmatigheden en het kijkt niet naar hoe oud de programmeur is. Het kijkt naar één ding: Is de programmering wel consistent, exact, geschreven. Indien niet, stopt het proces precies daar.
Het mooie is, zo eenvoudig als ik het zeg, geld deze stelling en wetmatigheid voor elke IT professional, professional werkend in IT, een ieder die van IT of IoT gebruik maakt. Daar kun je een pracht verhaal over opsteken of het gewoon simpel houden. Klopt de vooraf gedefinieerde waarde niet, stopt het proces daar.
Bram zeg feitelijk,”IK kan het ‘TALENT’ niet vinden dus … daarom ….” Mijn antwoord is dat Bram niet weet HOE die moet zoeken en WAAR die moet zoeken. Net als heel veel HR professionals en recruiters.
Twee decennia geleden hadden we Pion, die schoolde niet-ICT-ers om tot ICT-ers. Dat was met wisselend succes, je raadt het al, de successen kwamen van de mensen die affiniteit met en gevoel voor ICT hadden, en de mensen die dat niet hadden, die faalden.
Johan heeft een punt, een MBO ICT-er bijscholen of een 50 plus ICT-er aannemen lijkt mij meer kans op succes op te leveren dan niet-ICT-ers om te scholen.
Je zou je ook eens af kunnen vragen waar de IT-ers blijven. Bij veel bedrijven kun je als IT-er alleen doorgroeien (met name in salaris) als je project- of lijnmanagement rollen gaat vervullen.
Een enkeling krijgt de kans om door te groeien tot architect, maar ik heb in de loop der jaren al heel wat techneuten door zien groeien naar niet IT functies (met IT-er bedoel ik mensen die inhoudelijk bijdragen aan het product, niet de mensen die het (proberen) te managen of die het verkopen)