Sierteeltcoöperatie Royal FloraHolland, ook wel bekend als De Bloemenveiling van Aalsmeer, stapt over op 1ict, de cloudwerkplek van OGD. Vorig jaar koos de bloemenhandelaar al voor OGD uit Delft als partners voor de levering van alle nieuwe werkplekken. De overstap valt samen met de nieuwe digitale strategie van Royal FloraHolland, aldus het bedrijf.
Tijdens de transitie van vorig jaar heeft OGD het beheer en support van de werkplekken bij Royal FloraHolland overgenomen om het bedrijf voor te bereiden op een grotere transformatie in de toekomst. De huidige werkplekken voldeden niet meer aan de verwachtingen die een eindgebruiker heeft van een werkplek, en pasten bovendien niet binnen de nieuwe it-strategie van Royal FloraHolland.
Met 1ict wil de organisatie zijn medewerkers faciliteren om altijd en overal te werken, vanaf ieder apparaat. Gerhard van der Bijl, chief digital officer en chief information officer van Royal FloraHolland: ‘Wij zijn een internationaal bedrijf waar de klok rond gewerkt wordt en mensen altijd onderweg zijn. Het is dan ook belangrijk dat zij overal hun werk kunnen doen. Dus ook als er geen wifi-netwerken beschikbaar zijn of zij niet in de buurt zijn van hun bedrijfsdevice. 1ict maakt altijd en overal veilig werken mogelijk. Dat zorgt ervoor dat we sneller onze kwekers, hun klanten en elkaar kunnen bedienen en daarnaast meer tijd overhouden om naast de fysieke ook de wereldwijde digitale marktplaats van de sierteeltsector te worden.’
1ict voorziet volgens OGD in een gestandaardiseerd werkplekconcept waarbij er sprake is van een schaalbare oplossing: de organisatie betaalt naar gebruik en kan maandelijks op- of afschalen. ‘Ook staat de data van de organisatie veiliger in de cloud. Zo loggen gebruikers in via meervoudige authenticatie en is de verbinding altijd beveiligd’, aldus de onderneming.
Cloudmigratie en uitbesteding
De veilingcoöperatie kondigde begin 2016 een cloudmigratie van applicaties aan. In januari 2016 werd QNH Consulting ingeschakeld om verschillende applicaties van Royal FloraHolland naar de cloud te migreren. Toen werd de bedrijfssoftware van de vijf aangesloten grote bloemenveilingen, waaronder Aalsmeer, gemigreerd naar een platform op basis van Microsoft Azure. Die dienstverlener heeft ook een deel van de applicaties in beheer.
In maart 2016 meldde FloraHolland alle operationele ict-werkzaamheden te willen uitbesteden en alleen nog een kleine ict-regieorganisatie over te willen houden. Middels outsourcing naar gespecialiseerde partijen verwacht het bedrijf beter te kunnen profiteren van nieuwe ict-kennis, zoals over cloud computing, en standaardoplossingen die de markt biedt. FloraHolland wil naast de fysieke marktplaats die het al is, een virtueel handelsplatform voor bloemen en planten in de digitale wereld worden. Die veranderingen zorgden voor de nodige wijzigingen in de ict-infrastructuur van Royal FloraHolland. Afgelopen september meldde de coöperatie dat het beheer van de infrastructuur en het applicatielandschap, inclusief de handelsplatformen, is uitbesteed aan de Utrechtse ict-dienstverlener Conclusion.
Royal FloraHolland is de grootste bloemenveiling van Nederland. Er werken ruim drieduizend mensen.