Ict-student Jos Wezels van de Technische Universiteit Eindhoven en data science-student Stefan ten Eikelder van Universiteit Tilburg zijn in de prijzen gevallen met hun scripties. Wetzels ontvangt de KNVI Scriptieprijs voor zijn scriptie over beveiliging van ingebouwde systemen in infrastructuur, medische apparatuur, auto’s en vliegtuigen. Eikelder krijgt de Philips Afstudeerprijs Data Science in Health Care voor de berekening van optimale bestraling in de zorg.
Aan de prijs is een geldbedrag van respectievelijk vijfduizend en drieduizend euro verbonden. Beide studenten ontvangen hun scriptieprijs op 27 november 2017.
Programmeerfouten
Wetzels richtte zich in zijn scriptie op de bescherming tegen zogenaamde ‘memory corruption bugs’, waarbij kleine programmeerfouten al snel leiden tot kwetsbaarheden die aanvallers in staat stellen systemen te saboteren of over te nemen. Waar laptops, servers, desktop computers en smartphones inmiddels flink wat defensieve maatregelen (zogenaamde ‘exploit mitigaties’) tegen dit soort aanvallen hebben, is dit nog volgens hem niet het geval voor ingebouwde systemen. Op basis van zijn onderzoek identificeerde hij systematisch de onderliggende problemen en presenteerde hij een mu-Armor: de eerste exploit-verdedigingsrichtlijn voor zogenaamde ‘deeply embedded systemen’, de kleinste en meest beperkte systemen die het grootste pijnpunt in zijn eerdere analyses bleken te zijn. ‘Met het oog op de groei van het Internet of Things en de toenemende verbondenheid (connectiviteit) is goede beveiliging van ingebouwde systemen van groter belang dan ooit tevoren’, zo besluit hij.
Algoritme voor bestralingstechnieken
Ten Eikelder wint de Philips Afstudeerprijs Data Science in Health Care voor het ontwikkelen van een algoritme waarmee radiotherapeuten een optimale combinatie van twee bestralingstechnieken voor behandeling van kanker per patiënt kunnen berekenen. Hij paste zijn kennis van wiskundige optimalisatie toe op het verbeteren van radiotherapie bij kankerpatiënten.
Jarenlang werd in de radiotherapie voornamelijk gebruikgemaakt van fotonen. Een nieuwe geavanceerde bestralingsvorm werkt met protonen, die zich nauwkeuriger richten op de tumor, waardoor omliggende organen minder schade oplopen. Deze methode is echter een stuk duurder en wordt nog maar beperkt toegepast. De data science-student onderzocht of beide methodes te combineren zijn. Deze combinatietherapie bleek niet alleen voordeliger maar leidde in veel gevallen ook tot dezelfde of zelfs betere resultaten. Om per patiënt de meest optimale combinatie te kunnen bepalen, ontwikkelde hij een algoritme, gebaseerd op wiskundige optimalisatietheorieën. Hiermee kunnen radiotherapeuten op basis van data over bijvoorbeeld de grootte en de plaats van een tumor precies berekenen hoeveel dagen ze met protonen en hoeveel dagen ze met fotonen kunnen bestralen, inclusief de intensiteit per bestraling.