Veel bedrijven kiezen bij voorkeur een datacenter dat dichtbij een grote internet exchange is gevestigd, zoals bijvoorbeeld de AMS-IX in Amsterdam. Ze verwachten daar de hoogste snelheid en betrouwbaarheid te krijgen, maar je kunt je afvragen of dit wel zo is. Datacenters buiten Amsterdam bieden namelijk vaak meer kwaliteit voor minder geld.
De voordelen van de AMS-IX worden vaak gebruikt als argumenten om voor een datacenterlocatie dichtbij dit internetknooppunt te kiezen. Zo is de AMS-IX bijvoorbeeld verbonden met meer dan achthonderd wereldwijd opererende netwerken, wat het de belangrijke doorvoerhaven van data maakt. Niet voor niets wordt de AMS-IX ook wel gezien als de digitale tegenhanger van de haven van Rotterdam of de luchthaven Schiphol. Dataverkeer van over de hele wereld komt binnen in Amsterdam om vervolgens doorgezonden te worden naar het Europese achterland. Die voordelen vertellen echter niet het hele verhaal.
Datacenter buiten de randstad
Er valt wel iets af te dingen op de voordelen van de AMS-IX. De locatie van je datacenter is namelijk niet zo belangrijk. Het gaat er vooral om dat het datacenter een betrouwbare verbinding met zo’n knooppunt heeft. Onze eigen datacenters hebben bijvoorbeeld een directe, redundante glasvezelverbinding via twee gescheiden routes naar de AMS-IX. Voor onze klanten heeft dit als voordeel dat ze direct kunnen worden aangesloten op dit knooppunt, zonder de hogere kosten die gepaard gaan bij het gebruik van een datacenter in de Randstad.
De latency is uiteraard iets hoger dan wanneer het datacenter op slechts kilometers van de exchange zou staan. Maar we hebben het hier over minder dan één milliseconde. Voor gebruikers is dit niet waarneembaar en voor de meeste websites en applicaties is dat ook geen enkel probleem.
Twee datacenters, vijf internetexchanges
Een ander belangrijk punt is dat de afhankelijkheid van één internet exchange ook een bedrijfsrisico is. Een grote storing in de AMS-IX kan er immers voor zorgen dat alle providers die daar op aangesloten zijn ineens offline gaan. Wil je als bedrijf verzekerd zijn van een optimale uptime, dan moet het gekozen datacenter idealiter met meerdere internetexchanges verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld de DE-CIX, NDIX, NL-ix en de AS-IX.
Ons eigen datacenter is met al deze exchanges verbonden en heeft bovendien een directe redundante glasvezelverbinding met de Duitse DE-CIX. Na Amsterdam is dit het grootste internetknooppunt ter wereld, dat zo’n 5,5 terabyte per seconde aan dataverkeer verwerkt. Zo’n directe verbinding met de DE-CIX maakt ons datacenter aantrekkelijk voor Duitse bedrijven, maar zorgt er vooral ook voor dat we dataverkeer over meerdere paden kunnen routeren wanneer er een calamiteit optreedt.
Van ondergeschikt belang
In een tijd waar clouddiensten de boventoon voeren, zijn bedrijven steeds meer gebaat bij een goede en robuuste digitale infrastructuur. Dat begint met het inrichten van een goed netwerk met stabiele, redundante verbindingen met het datacenter, waar in veel gevallen het grootste deel van de digitale infrastructuur is ondergebracht.
Voor sommige organisaties zijn zeer lage responstijden belangrijk, waardoor ze een datacenterlocatie dichtbij de AMS-IX kiezen. Maar voor de meeste is het veel belangrijker dat een datacenter een zo hoog mogelijke beschikbaarheid garandeert. En dat is eigenlijk vooral afhankelijk van de verbindingen met internationale internetknooppunten en de betrouwbaarheid daarvan. Ik ben uiteraard erg benieuwd hoe jullie daarover denken.