Europese consumenten kunnen vanaf iedere Europese website bezoeken of er aankopen doen. Daarover hebben de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europese Parlement een akkoord bereikt, meldt persbureau Belga. Europa heft hiermee de zogenaamde geoblocking op.
Vanaf volgend jaar kunnen consumenten hun digitale aankopen op eender welke site doen. De nieuwe regels zullen volgens de Europese Commissie de ‘e-commerce een boost geven in het voordeel van de consumenten en ondernemingen’. ‘Voor burgers betekent dit dat ze hun nieuwe elektronica online kunnen kopen, een auto kunnen huren of in het buitenland hun concerttickets kunnen boeken zoals thuis. Voor ondernemingen betekent het meer juridische zekerheid om over de grenzen heen te opereren’, luidt het.
Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die een van de hoofdonderhandelaars was, spreekt van een ‘mijlpaal voor de Europese interne markt’ en ‘een win-winsituatie’ voor zowel consumenten als bedrijven. ‘Dankzij dit akkoord zullen de Europese consumenten kunnen genieten van een ruimer en vaak goedkoper online aanbod aan goederen en diensten. Bedrijven kunnen dan weer profiteren van een bredere klantenbasis en zullen bovendien niet op de hoogte moeten zijn van de wetgeving van alle Europese lidstaten.’
De nieuwe regels verplichten bedrijven echter niet om overal dezelfde prijzen te hanteren, een maatregel die wel in eerdere versies van het verbod was opgenomen. Audiovisueel materiaal – zoals televisieseries en andere producties – valt niet onder de nieuwe wetgeving. Ook e-boeken, muziek en online games zijn vrijgesteld.
Prachtig, we kunnen dus bestellen. Maar als je iets bestelt, dan moet je ook betalen. Daar hebben we in Nederland ideal voor. Maar, en dit zal u verbazen, dat hebben ze niet in bijvoorbeeld Spanje. Daar hebben ze wellicht ook zoiets, maar daar kunnen wij in Nederland niets mee, want dat werkt alleen met Spaanse banken. En een Spanjaard kan niets met ideal, zo merkwaardig, je snapt het niet. Nu hebben we in Europa de Single European Payment Area ingevoerd, dus we kunnen vanaf onze bankrekening zo naar iemand anders in Europa geld overmaken zonder extra kosten, dat is erg handig. Bestaat er dan geen Europese versie van ideal en soortgelijke buitenlandse systemen? Jawel, dat heet MyBank, bestaat al jaren, is een initiatief van de European Bank Association, en dat voeren we natuurlijk niet in bij ons of in ander landen, want dat zou het Europese handelsverkeer en de economie kunnen bevorderen, en dat moet je natuurlijk niet hebben, stel je voor. Nee, het kan ook wel via PayPal of een creditcard, mits de webwinkel dat ondersteunt natuurlijk. Zo niet, jammer dan. Vraag maar naar MyBank bij de Betaalvereniging Nederland, alsof ze het in Keulen horen donderen. Bij de banken krijg je waarschijnlijk dezelfde reactie. Kortom, de lamlendigheid is troef.