Eindgebruikers van devices-as-a-service (DaaS), van domme terminal naar de toegang tot de wolk met je smart business device. Inmiddels zijn we wel gewend aan cloud technologie en software-as-a-service (SaaS)-concepten. Het is niet meer of dit 'the way to go' is, maar meer hoe snel de adoptie hiervan gaat. Op het gebied van pure basis kantoorautomatisering is deze slag allang gestreden met de komst van onder meer Microsoft Office 365.
De adoptiesnelheid wordt nu beperkt door de legacy bedrijfsapplicaties die nog niet als een SaaS ontsloten kunnen worden. Hierdoor zijn hybride concepten onontkoombaar. Het is een kwestie van tijd totdat ook die legacy-bedrijfsapplicaties naar een SaaS-oplossing gaan. Of uiteindelijk uitsterven.
De back-end verdwijnt straks geheel in de ‘wolk’. Met als gevolg dat er bij Iitleveranciers steeds meer nadruk komt te liggen op de fysieke werkplek (hardware) en smart-devices waarmee je naar je (hybride-) cloud omgeving toegaat. Anderzijds gaat de nadruk naar de integratie van het geheel zodat je het overzichtelijk en veilig aan de gebruiker kunt aanbieden.
Altijd en overal werken
Hoewel je bijna zou geloven dat we met bovenstaande ontwikkelingen weer teruggaan in de ’terminal-server’-tijd is dat zeker niet het geval. De fysieke werkplek (laptop/desktop) en bijhorende devices, (smartphone, tablet) en alle IoT-koppelingen zorgen ervoor dat de terminal van vandaag zich ontpopt als een echt ‘smart business device’ met allerlei fascinerende business toepassingen.
Een goede inrichting van zo’n smart business device maakt het mogelijk dat er altijd en overal gewerkt kan worden. Ook wanneer er even geen internetverbinding is. Slimme synchronisatie van je lokale data en in de cloud, conform de laatste veiligheidseisen en gemanaged met ‘mobile device management’.
De ‘cliënt’, oftewel je ‘smart business device’ is de toegang tot de wolk en voor velen van ons de levensader om je werk goed en efficiënt te doen. Wellicht ken je die beelden van ‘mindf*ck’ van Victor Mids, waarin hij een smartphone van een willekeurige voorbijganger in het water gooit. Paniek! Want de mate van afhankelijkheid is zo groot geworden dat alleen al bij de gedachte dat je zonder moet, er verslavingsachtige symptomen ontstaan.
Device-as-a-service
Om in te spelen op deze behoefte ontstaan concepten zoals: device-as-a-service (DaaS). Een werkplek concept inclusief het leveren, managen en afvoeren van devices om zo in te spelen of deze steeds belangrijker wordende gebruikers hardware.
Met slimme logistieke dienstverlening en applicaties in staat zijn de gehele ict-lifecycle van de gebruikers-devices te managen. Niet alleen door te leveren (hardware en geïntegreerde kantoorapplicatie omgeving), maar ook te beheren en te vervangen zodra dat nodig is. Alles is inzichtelijk via een eigen klantportaal. Ja, zelfs de planning en communicatie met gebruikers wordt verzorgd door de it-leverancier! Ontzorging pur sang, voor een optimale gebruikers ervaring.
Totaalconcept
DaaS is een totaalconcept waardoor het smart business device ’turn-key’ wordt opgeleverd en gemanaged. Dus ook voorzien van klant-specifieke software en een overzichtelijk portaal waar je de voor jouw belangrijke çloud en bedrijfsapplicaties tot je beschikking hebt. Dit alles met de mogelijkheid van een vaste prijs per maand. Inclusief de benodigde flexibiliteit om op en af te schalen.
En dat alles uiteraard in een mooi serviceconcept voor de ultieme eindgebruikers experience.
‘Stairway to IT-heaven’ zou je bijna denken.
Laten we even helder zijn, me dunkt, tenminste, sinds 1997, way back voor het bedenken van ‘cloud’, met alle commercieel gehypte zaken, hadden wij al ‘een wolkje’. Dat was namelijk gewoon het grote boze maar vooral onveilig internet. Dat kwam toen zakelijk al aardig in opgang en, naast het oude telefoonmodem, werden in dat jaar door de oude PTT/KPN ‘wijklijnen’ aangeboden waar bedrijven op aan konden sluiten per abonnement om zo continue, zonder inbellen, internet verbinding te hebben.
Daarvoor, zeg 1996, hadden we een PCMI telefoon modem voor laptops, waar professionals all the way, anywhere in the world, waar er een telefoon verbinding lag, konden verbinden. Toegegeven, het was een beetje crude want erg veel kon er niet over dat lijntje. Anno 2017 is dat heel anders want we hebben overal verbindingen liggen en kunnen onbeperkt via…. oh jaaaahhhhhh (sarcasme) datzelfde ‘wolkje’, wat nog steeds en gewoon het grote boze onveilige internet is, genieten van…. Cloud en al zulks.
Men durft het niet over de keerzijde van de commercile cloud te hebben. Menig IT professional die in de pen klimt tegen de ‘criticaster’ van cloud, want wat weet die criticaster daar nu toch van ….? Cloud is here to stay. Tot…. tot de eerste faillissement van een ‘cloudboer’ en de curator die meteen de kabel eruit liet trekken. Kabel kostte geld. Uw data? Bewijs dat maar. Terug uit de cloud? Rollback scenario? Iets wat gewoon bij elke migratie als standaard behoort te zijn? Hoe durf je dat te stellen. Nee cloud is SuperVeilig.
Anno 2017, cloud blijkt niet goedkoper, cloud blijkt niet te brengen wat velen hoopten en hypten, cloud is gewoon een mogelijkheid om anywhere bij corporate/private data te komen iets wat in 1997 ook al kon. Saas, software as a service, gewoon al gemeengoed sinds, even denken, 1998 met de eerste commerciele software farms van o.m. IMB en vast nog wel iemand. CloucVeilig, na de vele inbraken bij Amazon, Verizon, onze eigen KPN, Amex, Bol.com en nog een aantal in de loop van de tijd, toch niet echt zo veilig. En zo kunnen we doorgaan.
Begrijpe me goed, ik ben alleszins voor automatiseren. Van het prilste begin ben ik een groot strijder voor de luie IT professional die alles leuk voor elkaar heeft, lees, niet te hoeven rennen wanneer er ergens iets aan de hand is. Maar, gelukkig ben ik A- Commercieel. Sterker, wanneer de marktkoopman begint te roepen op de markt, twintig kramen ver hoorbaar, weet ik dat ik daar nou niet zo nodig hoef te zijn. Bij de marktkoopman met de zelfde dienst, maar die geen tijd heeft om te roepen, daar met ik zijn.
In de automatisering bestaan eenvoudige wetmatigheden die weinig commercieel zijn. Dat betekend ook het roepen van veel IT professionals daar niet tegen op kunnen. Eén van die eenvoudige regels… ‘Gij zult alleen bewezen concepten gebruiken…’ In andere woorden, als ik proefkonijn ben, en natuurlijk, de commercie zal dit nooit toegeven, dan wil ik daar ook voor worden betald. Niet andersom.
Zelfs het “verSaaSen” van oude legacy business applicatie kan tegenwoordig in een rap tempo gerealiseerd zijn, het is niks meer of minder dan een of meerdere Datalakes te ontsluiten in een Business Proces die het beste past bij de klant anno nu.
Denk hierbij eens aan Application Modelling en bouw je eigen applicaties zonder te programmeren. Voor meer info zie http://www.prianto.nl/producten/wem/ of http://www.wem.io