Belangenbehartiger VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) heeft een nieuwe website voor patiënten gelanceerd. Op Volgjezorg.nl krijgen patiënten inzicht in welke gegevens door hun zorgverleners zijn gedeeld. Patiënten kunnen zich ook abonneren op meldingen, waarna ze bericht krijgen als bijvoorbeeld de huisarts gegevens deelt met een specialist.
De gegevens zijn alleen toegankelijk voor gebruikers die toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun zorggegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) en zitten achter een DigiD-inlog.
De toegang tot loginformatie over dossiers en de inzage van zorgaanbieders was al vanaf 2013 mogelijk via de website van VZVZ, maar wordt nu ondergebracht in een aparte en volgens VZVZ beter toegankelijke website.
Begin 2018 volgt een publiekscampagne om de aandacht op Volgjezorg.nl te vergroten. Tot de lancering waren patiënten voor inzage in de uitwisseling van hun gegevens via het LSP aangewezen op de algemene website van VZVZ. Die site richt zich nu uitsluitend op zorgaanbieders en ict-professionals.
VZVZ-woordvoerder Alf Zwilling legt uit dat naast zorgaanbieders ook zorgverzekeraars en patiënten een steeds grotere rol spelen in de ontwikkelingen rondom communicatie in de zorg. ‘Wij zijn in feite de bewerker van de gegevens, de patiënt wordt de belangrijkste partij.’ Zwilling wijst er bijvoorbeeld op dat vanaf het jaar 2020 patiënten volgens nieuwe wetgeving online inzage moeten krijgen in hun medische dossiers.
Transparantie of juridische uitsluiting
VZVZ benadrukt dat patiënten meer en meer de regie nemen over hun eigen gegevens. Inmiddels hebben ruim twaalf miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor het uitwisselen van medische gegevens via het LSP.
Om beter te kunnen volgen wat er met die gegevens gebeurt, is de nieuwe website opgezet, stelt VZVZ. Volgens de belangenorganisatie verlangen patiënten steeds meer transparantie. ‘Zij kunnen op Volgjezorg.nl precies zien wie gegevens heeft aangemeld en wie gegevens heeft geraadpleegd.’
Medmij
Naast Volgjezorg.nl lopen er andere initiatieven om patiënten meer regie te geven over hun eigen gegevens. VZVZ werkt bijvoorbeeld mee aan het initiatief Medmij. Daarbij kunnen patiënten hun medische gegevens gebruiken in een persoonlijk gezondheidsdossier en bijvoorbeeld koppelen aan eigen devices.
Mogelijk speelt in de keuze om de patiënt via een aparte site te laten inloggen ook mee dat op termijn de juridische verantwoordelijkheid voor patiëntdata mogelijk bij de patiënt zelf komt te liggen. Als de verantwoordelijkheid van gegevens niet langer bij de zorgaanbieder ligt, dan zijn die artsen en specialisten ook niet langer verantwoordelijk voor eventuele beveiligingsincidenten met die privacygevoelige gegevens.
Quote: Mogelijk speelt in de keuze om de patiënt via een aparte site te laten inloggen ook mee dat op termijn de juridische verantwoordelijkheid voor patiëntdata mogelijk bij de patiënt zelf komt te liggen. Als de verantwoordelijkheid van gegevens niet langer bij de zorgaanbieder ligt, dan zijn die artsen en specialisten ook niet langer verantwoordelijk voor eventuele beveiligingsincidenten met die privacygevoelige gegevens. Unquote
Dat de verantwoordelijkheid van patientdata bij de patient komt te liggen betekent nog niet dat artsen/specialisten niet meer verantwoordelijk zijn voor beveiligingsincidenten. Want zolang deze gegevens niet in een systeem zitten waar ik als patient zelf de regie over kan voeren, blijft de eigenaar van dat systeem verantwoordelijk voor beveiligings (of andere) incidenten.
Hoe kun je nu juridisch verantwoordelijk gesteld worden voor data die voor een groot deel niet van jou afkomstig is en waarschijnlijk ook deels onleesbaar vanwege het gebruik van allerlei medische termen.