Defensie richt een eenheid op die de organisatie moet wapenen tegen cyberdreigingen en de gevolgen daarvan in de reële wereld. Ook worden er versneld vier onbemande verkenningsvliegtuigen aangeschaft. Dat staat in een vooruitblik op de nieuwe Defensienota die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt.
De MIVD (Militaire Inlichtingen- en VeiligheidsDienst) meldt dat er versneld vier onbemande verkenningsvliegtuigen, zogenoemde MALE UAV’s, worden gekocht. Daardoor moeten de inlichtingen- en waarnemingsmiddelen en de analysecapaciteit uitgebreid worden. De aanschaf van die drones moet de krijgsmacht ook in staat stellen beter en veiliger op te treden en missies langer uit te kunnen voeren.
Ook springt Defensie met de in het regeerakkoord beloofde extra gelden (in totaal 1,5 miljard euro) in op nieuwe oorlogsvoering. ‘Hybride oorlogsvoering is een nieuwe manier van oorlog voeren waar de vijand bijvoorbeeld politieke processen beïnvloedt, netwerken infiltreert of platlegt en nepnieuws verspreidt om verwarring te zaaien. Hybride oorlogsvoering vraagt daarom een samenhangende aanpak in de voorbereiding en uitvoering’, licht de krijgsmacht toe.
De organisatie zegt zich beter en gerichter te wapenen tegen de steeds vaker voorkomende hybride dreigingen en richt een Hybride Counter Unit op. Het is niet bekend hoe groot die organisatie wordt. Wel meldt defensie dat de eenheid actief samenwerkt met nationale overheids- en civiele partijen.
Defensienota
In de Defensienota, die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt, wordt de toekomstvisie voor de krijgsmacht verder uiteengezet. In de nota wordt ook duidelijk hoe de resterende financiële middelen zullen worden besteed aan materieel en personeel.
Het geld gaat verder naar trainingen en de uitbreiding van personeel, de explosieven opruimingsdienst en medische eenheden.
Oftewel Nederland gaat ook meedoen met de ingezette drone wapenwedloop.
Dat de eerste natie die dit middel breed is in gaan zetten bij conflicten is bekend. Maar dat het nu te breed ingezet wordt en er oorlogsmisdaden mee worden gepleegd wordt wordt eigenlijk niet toegegeven in de publieke opinie. De belangen van diverse partijen zijn daarbij te groot om er open en eerlijk over te spreken.
Is Nederland ook van plan om oorlogsmisdaden te plegen? Want het ook vrolijk meegedaan met diverse bombardementen in NAVO verband de laatste jaren.
Johan, 1 de meeste drones kunnen en zullen niet offensief worden ingezet, 2 de meeste drones met wapensystemen komen weer met de bommen en raketten terug omdat er geen doel gevonden is of omdat de aanval afgebroken wordt, 3 de acties van meeste aanvalsvluchten met drones zouden anders met andere middelen uitgevoerd worden, 4 drones doden niet alleen, ze redden ook levens (doden terroristen, kunnen bermbommen opsporen).
Het op afstand vernielen/doden vanuit een cockpit in een kantoorpand zou volgens tegenstanders emotioneel te veel op een computergame lijken. Maar het voordeel van drones is dat ze vaak en op veilige wijze het doelwit aan de piloot kunnen laten zien voordat de finale beslissing genomen wordt. Bij de meeste aanvallen met artillerie, raketten, vliegtuigen, enz. is dit niet mogelijk, dan is het doel een coördinaat. Het plegen van oorlogsmisdaden is niet gekoppeld aan techniek. Tijdens de Mongoolse veroveringstochten, had men geen drones tot zijn beschikking, maar toch werden er 30-60 miljoen mensen afgeslacht, van West Europa, Turkije tot aan in China.
Ik maak me meer ongerust over het gemak waarmee terroristen drones kunnen inzetten.