Voor het mogelijk maken van het biometrisch paspoort zijn miljoenen uitgegeven aan vingerafdrukscanners en software en bijbehorend onderhoud. Maar de vingerafdrukken worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Dat concludeert de NOS na eigen onderzoek.
Hoewel burgers al sinds 2009 verplicht zijn vingerafdrukken af te staan voor in hun paspoort, worden die op luchthaven Schiphol, bij de grens en in het buitenland nooit gecontroleerd. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij de marechaussee en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK) en Justitie en Veiligheid. De verplichting komt voort uit Europese afspraken, die werden gemaakt in reactie op onder meer de aanslagen in de VS op 11 september 2001.
Volgens de NOS heeft het ministerie van BZK geen idee van de kosten maar lopen die in de miljoenen. In 2003 had het ministerie berekend dat er bij de invoering 4.800 scanners van elk zevenduizend euro nodig zouden zijn. Daarnaast maken gemeenten en andere autoriteiten extra personeelskosten, moet software worden aangeschaft en geüpdatet en scanapparatuur worden onderhouden. Een deel van die scanners is alweer vervangen.
Alleen bij gemeenten wordt er in incidentele gevallen weleens naar vingerafdrukken gekeken. Andere autoriteiten, zoals op Schiphol, kunnen de vingerafdrukken door technische oorzaken of politieke redenen niet eens lezen.
Mag ik in deze even mijn gram halen? Met een groepje medestanders hebben wij ons hier heftig tegen verzet. Maar de Europese politiek heeft dit doorgedrukt met name met het terrorisme argument. Het systeem werkt niet en wordt dus niet gebruikt terwijl je regelmatig berichten over aanslagen of geplande aanslagen mag lezen met helaas teveel slachtoffers.
Vandaag de dag heb ik geen paspoort met verplichte edoch waardeloze vingerafdrukken en kan dus niet buiten de Schengen landen reizen. Of ik moet met een ‘rubberbootje’ in de tegengestelde richting van degenen die juist Europa in willen varen en een klein maar niet te verwaarlozen aantal daarvan minder vriendelijke bedoelingen heeft.
Zullen we het maar gewoon weer afschaffen dan?