De Belastingdienst selecteert twaalf it-bedrijven voor de levering van tijdelijke ict’ers. De organisaties dingen in de komende vier jaar mee aan minicompetities om ict-medewerkers aan de fiscus te leveren. De raamovereenkomst heeft een geraamde waarde van tachtig miljoen euro.
De twaalf winnaars zijn Atos, Between, Capgemini, Cimsolutions (in combinatie met Verdonck, Klooster & Associates en SLTN IT Professionals), Harvey Nash, IT-Staffing, Linkit, Myler, Ordina, OV Software, Seven Stars (in combinatie met Brunel) en SQL Integrator. Vanaf 1 januari 2018 dingen de geselecteerde it-bedrijven mee in minicompetities om ict-personeel op inhuurbasis beschikbaar te stellen aan de fiscus. De ict’ers moeten over de juiste kennis, kunde en capaciteit beschikken.
De raamovereenkomst heeft een looptijd van vier jaar. Daarna doet de Belastingdienst opnieuw een aanbesteding.
Als we in overweging nemen dat digitaal automatiseren moet leiden tot meer productie met minder menselijke inzet, iets wat perfect kan bij rekenmodellen en administratieve processen, dan is hier weer een gigantisch falen in de maak. Noteren we het allemaal even? Mooi.
Verkapt dienstverband? Welnee joh …
Brokers hebben er een commercieel belang bij om hier als tussenpartij aan te verdienen. De geschiedenis leert inmiddels dat dit business model niet altijd uitpakt in het belang van de opdrachtgever en tevens van de zelfstandig professional. Daarbij moet aangetekend worden dat ook opdrachtgevers nogal eens in de fuik stappen van goedkoop is duurkoop door het ontbreken van kennis wie ze nu eigenlijk echt nodig hebben. Maakt de Belastingdienst in het kader van goed werkgeverschap ook afspraken over de borging van kwaliteit, hoeveel €€ een broker er maximaal bovenop mag zetten en wat degene die de feitelijke prestatie levert daar voor betaald krijgt?
De meesten hiervan zijn “adviseurs”. Het echte werk zal wel door onderaannemers worden gedaan.