Een nieuw rapport van CapGemini Consulting laat zien dat Europese landen open data significant meer prioriteit geven en het hergebruik ervan naar een hoger plan tillen. Het aantal landen dat zich trendsetter op het gebied van open data mag noemen, is in 2017 ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld van acht naar veertien. Nederland is daar al bij, België nog niet.
Regeringen in heel Europa hebben in 2017 open data niet alleen meer prioriteit gegeven, maar zijn in een race naar de top verwikkeld om hierin voorop te lopen. Het merendeel van de Europese landen onderkent de impact van open data en het belang ervan om de weg vrij te maken voor een data-economie.
De 28 EU-landen zijn onderzocht op open data-paraatheid, dat open data-beleid beoordeelt, en volwassenheid van open data-portals. De landen scoren in 2017 gemiddeld 72 procent op open data-paraatheid, vergeleken met 57 procent in 2016. Op volwassenheid van het open data-portaal scoren de EU-landen gemiddeld 76 procent in 2017 tegen 66 procent in 2016.
CapGemini deelt de verschillende EU-landen in in vier categoriëen: Beginners, Followers, Fast Trackers en Trendsetters. België is ten opzichte van 2016 bijvoorbeeld geëvolueerd van ‘follower’ naar ‘fast tracker’, zegt het consultingbedrijf. Er zijn in ons land meer dan 6500 datasets beschikbaar. We scoren bijvoorbeeld zeer goed op de verschillende domeinen waarin data opengesteld wordt en het hergebruik van data. Bij het ‘gebruik van data’ en ‘usability’ scoren we in de middenmoot. België heeft wel een sterke juridische barrière die de publicatie van bepaalde datasets (zoals de eigendom van grond) moeilijk maakt, waarschuwt CapGemini. Bovendien zijn er op federaal niveau ook nog geen standaardlicenties, sommige administraties moeten dus op de regering wachten om meer data te beginnen publiceren.
Nederland zit volgens CapGemini duidelijk in de groep van de Trendsetters, dat was vorig jaar trouwens ook al zo. CapGemini telde bijna 10.500 datasets die openbaar beschikbaar zijn. Wat betreft licentienormen, nationale coördinatie en de aanwezigheid van een open data policy scoort Nederland quasi perfect. Ook de juridische barrières die de publicatie lastig maakt, worden systematisch aangepakt.