Recentelijk publiceerde ik verschillende artikelen over grootschalige it-transformatie en cloudmigraties. In 2014 heb ik het gehad over ‘analysis paralisys’: één van de grootste belemmeringen voor grote organisaties die willen profiteren van de cloud. Amazon Web Services (AWS) ondersteunt talloze grote bedrijven bij de migratie naar de cloud. Daarbij doen het er alles aan om dit verschijnsel te voorkomen.
Onlangs heeft het AWS ProServe-adviesteam een aantal van onze grootste zakelijke klanten geholpen met het analyseren en prioriteiten stellen van hun applicatieportfolio. Dit alles om hen voor te bereiden op de migratie naar AWS. Het interessante hiervan is dat we geconstateerd hebben dat deze analyse onevenredig veel tijd heeft gekost in vergelijking met andere fasen van een algehele migratie-inspanning.
Waarom? Veel bedrijven vertellen dat wanneer ze hun bestaande it-portfoliogegevens bestuderen, afkomstig uit bijvoorbeeld configuratiebeheerdatabase (cmdb) of het asset-managementsysteem, blijkt dat de informatie onverwachts onjuist of verouderd is. Deze onzekerheid kan leiden tot vertragingen in het migratieproces. Daarnaast zien we dat veel leidinggevenden afwachtend zijn totdat ze een beter beeld hebben van de bedrijfswaarde van hun applicaties, de gebruikte resources en de licenties.
Hoewel we het erover eens zijn dat een analyse inzicht geeft in de onderliggende componenten van de applicaties, bijvoorbeeld ontwikkeling van talen, afmetingen van virtuele machines en operatiesystemen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat applicaties op een efficiënte manier naar de cloud worden gemigreerd. Veel bedrijven maken de fout om, wanneer als ze al deze informatie tot hun beschikking hebben, dit als voorwaarde te zien om iets met de cloud te doen (analysis paralysis) in plaats van hun portfolioanalyse te beschouwen als een lopend en iteratief deel van hun migratie.
Een van onze zakelijke klanten die al vroeg tegen deze barrière aanliep in hun cloudmigratie was Cardinal Health. Zij streven ernaar om hun bedrijfsflexibiliteit te vergroten en tegelijkertijd de IT-kosten laag te houden. De cloud is uniek gepositioneerd om beide doelen aan te pakken. Cardinal Health besloot in overleg om Agile toe te passen in hun portfolio-analyse, om zo eenvoudiger applicaties te identificeren die als eerste gemigreerd moeten worden; applicaties zo snel mogelijk te migreren en tegelijkertijd de resterende portfolioanalyse-inspanningen te herhalen zodat ze sneller waarde realiseren en beginnen te leren; feedback te geven op het proces van portfolioanalyse op basis van wat ze hebben geleerd van de migratie.
Samen met hun proces engineers en het cloudteam zijn er drie primaire shortcuts afgeleid.
Plan niet alles … voordat je iets doet
Analysis paralysis? Veel ondernemingen maken de fout om het bewerken van hun portfolio-analyse te zien als een vereiste om hun cloudmigratie te starten. In plaats daarvan raden wij bedrijven aan ernaar te streven om snel te begrijpen welke applicaties nodig zijn voor Cloud Eligible, Cloud Friendly of Cloud Native (onderstaande criteria) om vervolgens een gedetailleerde analyse te verrichten van de specifieke applicatiesubsets.
De applicaties moeten prioriteit krijgen in een backlog van migratieteams om zodoende het migratieproces direct te starten. Deze ‘just-in-time’ benadering voor het voeden van de backlogs, stelt migratieteams in staat om hun voortdurende ervaringen te gebruiken om gevalideerde inzichten terug te laten komen bij de portfolio-analyseteams. Dit alles voor een nauwkeurige selectie van het toepassen tijdens toekomstige iteraties.
Innoveren om kostenbesparingen te katalyseren
Veel grote ondernemingen, onder leiding van bijvoorbeeld Capital One, General Electric (GE) en Dow Jones, migreren een groot gedeelte – en in sommige gevallen alles – van hun it-portfolio. Bedrijven reduceren hun kosten door de werkbelasting on-premise te verplaatsen naar de cloud. Kostenbesparing zal altijd een hot topic blijven, maar de meeste succesvolle klanten focussen zich niet alleen op de massamigratie van bestaande applicaties. Een populaire trend die we zien bij zakelijke gebruikers, ook wel bekend als de ‘fasen van acceptatie’, is om te beginnen met kleine projecten waarbij de focus ligt op innovatie.
Deze innovatieve projecten richten zich op het uitbreiden van denkwijzen en vaardigenheden van de it-medewerkers van bedrijven buiten de grenzen van hun gebruikelijke beperkingen van het datacenter. Infrastructure-as-Code, fully-managed cloud service en serverloze architecturen komen direct binnen bereik en dienen als ‘art-of-the-possible’ voorbeelden die cloudkennis van organisaties opwekken.
Innovatieprojecten bieden meer dan enkel wetenschappelijke experimenten om personeel hoger op te leiden. Ze bieden ook een andere financiële prikkel voor het bedrijf. In plaats van dat de it-organisatie alleen verantwoordelijk is voor het verlagen van de kosten door een massamigratie van bestaande werkbelasting, kan it direct bijdragen aan de groei van de omzet. Als bonus fungeert de cloudkennis als katalysator om de snelheid van het initiatief van massamigratie te verhogen.
De combinatie van het tegelijkertijd uitvoeren van massamigratie en innovatie, was de belangrijkste strategie voor topondernemingen om hun omzet te verhogen en de totale it-kosten te verlagen.
Repurchasing: Geheime migratiewapen
Tijdens het analyseren van hun portfolio plaatsen veel organisaties grote bedrijfsapplicaties zoals SAP, Teradata en Tableau-oplossingen in de ‘Revisit’m bucket vanwege de complexiteit van deze systemen. Verschillende andere klanten hebben echter grote kansen gezien om deze oplossingen snel om te zetten in een van de ‘groene’ cloud buckets door gebruik te maken van vooraf geconfigureerde cloud-ready oplossingen van hun huidige softwareleverancier of een vergelijkbare concurrerende leverancier.
In plaats van gebruik te maken van een re-host of re-factor migratiestrategie, hebben topbedrijven de snelste manier gevonden om een aantal van hun complexe omgevingen in de cloud te krijgen met een repurchase-strategie. Ondanks dat het ‘repurchase’ wordt genoemd, betekent dit niet dat je je huidige leverancier moet dumpen.
Conclusie
Samengevat, door deze drie shortcuts verliezen bedrijven minder waardevolle tijd bij het nemen van beslissingen omtrent welke applicaties of bedrijfsfuncties het eerst over moeten gaan naar de cloud. Daarnaast kunnen bedrijven hun cloud initiatieven verder versnellen.
Plan niet alles… voordat je iets doet….?!?!?!
Elke succesvolle implementatie valt of staat met de 100% definiering en beschrijving van hetgeen je beoogt voordat je welke stap dan ook in digitaal automatiseren/IT zet. Ik stel hier graag voor gewoon even een blik te werpen op de meest basale definitie hiervan, gatis, zonder enige commercieel oogpunt…. google even ‘Civile Matrix’. Wellicht dat dat een ietwat ander licht gaat schijnen.