Het thema van het bibliotheekprogramma Nederland Leest is dit jaar robotica. In de maand november is het boek 'Ik, robot' van Isaac Asimov gratis af te halen in de Nederlandse bibliotheken, zowel voor leden als niet-leden. Daarnaast organiseren de uitleeninstellingen diverse activiteiten, zoals robots bouwen, lezingen, programmeren, discussies en een robotschrijfexperiment onder leiding van schrijver Ronald Giphart.
Nederland Leest is een evenement ter bevordering van het lezen van boeken, georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Met het thema robotica speelt de CPNB dit jaar in op de toenemende aandacht voor en inzet van robots. ‘De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan’, stelt het CPNB.
In het kader van het thema is het boek ‘Ik, robot’ tot en met 30 november af te halen bij de bibliotheken. De roman is een futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de negen verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Asimov schreef de verhalen tussen 1940 en 1950, onder meer in het tijdschrift ‘Astounding Science Fiction’. De roman ‘Ik, Robot’ verscheen in 1966 in het Nederlands. Jonge lezers krijgen overigens in november het boek Cyberboy van Tanja de Jonge.
Naast het verstrekken van de roman om het lezen te bevorderen, organiseren de CPNB en de bibliotheken talloze activiteiten om deelnemers kennis te laten maken met diverse aspecten van de robotica én om discussie uit te lokken over de kansen en risico’s. Zo zijn er onder veel meer lezingen over robots in de zorg en landbouw én als collega’s, sf-filmvertoningen, robotknutsel- en 3D-doedagen en programmeercursussen.
Verder zijn er debatavonden over robotica en treedt schrijver Ronald Giphart her en der op met een verhaal over het project dat hij samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aanging. Onderzoekers van deze twee instituten hebben een robot (Asibot) ontwikkeld waarmee zinnen en alinea’s geproduceerd kunnen worden, die – geholpen door een auteur van vlees en bloed – moeten resulteren in een literair verhaal.