Ict- en telecomleverancier Deutsche Telekom start een centrum voor smart city-oplossingen in Hongarije. Vanuit de nieuwe vestiging in Boedapest, European Smart Solutions Center (ESC) geheten, levert de dienstverlener ict- en internet of things (IoT)-oplossingen aan gemeenten voor het beheren van de openbare ruimte en het besturen van de stad.
Deutsche Telekom richt zich op gemeenten die verspreid zijn over heel Europa. Het bedrijf stelt zich ten doel om een belangrijke partij te worden in de markt voor innovatieve ict-oplossingen bij gemeenten. Het European Smart Solutions Center (ESC) moet gemeenten helpen bij de overgang naar steeds meer digitale dienstverlening. Die inzet van ict-oplossingen draagt bij aan de veiligheid, de kwaliteit van leven en de plaatselijke economie.
Deutsche Telekom is voornemens om alle kennis van smart city-projecten die binnen de multinational aanwezig is te bundelen in het nieuwe centrum. Het ESC moet de centrale plek worden waar die kennis met en ervaring van gemeentelijke ict samenkomt.
Het ict-concern richt zich specifiek op diensten rondom NarrowBand IoT. Dat is een door Deutsche Telekom in eigen beheer ontwikkeld protocol voor communicatie van IoT-apparatuur. Die tegenhanger van bijvoorbeeld KPN’s LoRa-netwerk wordt door de Duitse multinational ingzet als communicatienetwerk voor het verspreiden van data via IoT-netwerken.
Wifi 4EU
Deutsche Telekom hoopt ook te profiteren van pan-Europese plannen voor wifi-toegang in alle openbare ruimten in Europese steden. Europa maakte in mei van dit jaar bekend dat het 120 miljoen euro investeert in publiek-private samenwerkingen voor gratis wifi in alle openbare ruimten binnen EU-gemeenten.
Deutsche Telekom heeft met Cisco de handen ineengeslagen om samen het netwerk, de connectiviteit en de hardware te leveren om die wifi-systemen op te zetten in de openbare ruimte.
Burgemeesters aan de knoppen
Deutsche Telekom zet ook in op een speciaal dashboard voor burgemeesters en bestuurders. Dat Mayors Dashboard biedt het gemeentebestuur allerlei mogelijkheden om zaken via de mobiele telefoon te monitoren. Het gaat om apps waarmee gemeenten in realtime allerlei overheidstaken kunnen meten en analyseren.
Veel gemeenten zijn hard op weg met digitale middelen die het stadsbestuur helpen om de openbare ruimte te beheren en beslissingen te nemen. Het gaat bijvoorbeeld om parkeerbeheer, het beheer van straatverlichting en systemen voor het melden van afval in de openbare ruimte.
Op de Nederlandse markt is onder andere het Chinese Huawei actief om steden te helpen met slimme oplossingen. Het bedrijf sloot smart city-samenwerkingen met onder andere Den Haag, Tilburg en Groningen.