Het alarmeringssysteem van Amber Alert Nederland bestaat dit jaar negen jaar en is in die periode ruim duizend keer ingezet voor vermiste en ontvoerde kinderen. Ruim negen van de tien kinderen zijn teruggevonden. Zo'n drie miljoen Nederlanders ontvangen de vermissingsmeldingen.
Het indirecte bereik van Amber Alert is volgens de organisatie vier keer zo groot, omdat de burgerbeweging de steun heeft van duizenden organisaties en bedrijven die meldingen belangeloos verder verspreiden. Zo stellen deze partners bijvoorbeeld schermen langs wegen, in winkelcentra, scholen, supermarkten, benzinestations, bussen en op luchthavens ter beschikking. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de organisatie.
De politie heeft sinds de oprichting duizend keer een beroep gedaan op de burgerbeweging om 23 Amber Alerts en 977 Vermist Kind Alerts te verspreiden. In 92 procent van de gevallen werden deze kinderen teruggevonden. Bij een Vermist Kind Alert hanteert de politie soepelere criteria dan bij een Amber Alert en worden delen van het systeem ingezet.
Onderzoek wijst uit dat elk Amber Alert snel ruim twaalf miljoen Nederlanders boven de achttien jaar onder ogen komt. ‘Dat zijn indrukwekkende cijfers’, stelt Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Rechten van de Mens. Hij opende de signaleringsdienst op 11 november 2008 als toenmalig minister van Justitie.
#IkZoekMee
Al bijna drie miljoen Nederlanders hebben zich aangemeld bij Amber Alert om de meldingen te ontvangen. De onlangs gestarte campagne #IkZoekMee is erop gericht de komende tijd nog meer burgers ertoe te bewegen zich aan te melden. Deze campagne van Amber Alert wordt gesteund door onder anderen ouders van wie hun kind werd ontvoerd en omgebracht.
Amber Alert in negen jaar duizend keer ingezet; Ruim negen van de tien kinderen teruggevonden via alarm-app
‘Dat zijn indrukwekkende cijfers’, aldus Hirsch Ballin…
Akkoord, indrukwekkend, maar kloppen ze ook? Wat betekent dat “teruggevonden via alarm-app” precies? is ‘via’ hetzelfde als ‘dankzij’? In dit verband kun je het eigenlijk niet anders bedoelen. En is het aantal niet 23 ipv 1.000?
Uiteraard worden vermiste kinderen meestal weer teruggevonden – gelukkig wel, een verdwenen kind lijkt me één van de ergste dingen die je als ouder kunnen overkomen! Deze cijfers betekenen overigens dat er van de precies 1.000 alerts zo’n 80 kinderen niet meer zijn teruggevonden. En ca. 920 kinderen zijn teruggevonden, volgens mw. Tuin dus allemaal dankzij Amber Alert.
Dit is uiterst onwaarschijnlijk! Meestal vinden ouders en familie ze. Vaak komen ze ‘gewoon’ weer terug. Verder betreft het bij ontvoeringen meestal zaken in de relationele/familiesfeer en kunnen de ouders gedetailleerde opsporingsinformatie verstrekken. Verder zijn er kinderen teruggevonden door de politie, door opsporingsberichten en oplettende agenten.
Hirsch Ballin komt zelf in het wat wezenloze filmpje niet verder dan: “[dankzij de alerts] kunnen soms heel waardevolle, essentiële, reddende aanwijzingen worden gevonden”. Ook van hem dus geen aanwijzingen dat Amber Alerts in de praktijk werken. Wel gemompel over Madeline McCann, maar geen indicatie dat een Amber Alert hier zou hebben geholpen.
Ik lees misschien de verkeerde kranten, maar ik kan me geen berichten herinneren dat kinderen door een Amber/Vermist Kind Alert zijn teruggevonden. Wel zie je af en toe berichten voorbijkomen dat een kind ‘na een Alert is teruggevonden’, maar dan is het vermiste kind nooit *dankzij* het Alert teruggevonden.
Toch doen journalisten graag mee aan het spelletje. Wat is dat toch? Is dat journalistieke luiheid? Als de mensen van het Amber Alert steeds zo hard roepen dat hun middel zo geweldig is, in termen van bereik (12 miljoen deelnemers…) en (gesuggereerd) resultaat, is het dan niet de vraag of dat wel klopt? Je gaat die ronkende berichten toch niet zo maar overnemen?
Prima dat de mensen van Amber Alert blij zijn met hun eigen dienst, maar klakkeloos hun suggestie overnemen dat de alerts daadwerkelijk in de praktijk meer dan 900 verdwenen kinderen hebben doen terugvinden lijkt me niet de taak van de media. Daar is het verdwijnen van kinderen iets te ernstig voor!
Amber alert is een rookgordijn. Dat uitgerekend Hirsch Ballin zich met deze materie bezighoudt is nogal wrang als je wat verder kijkt in het duistere verleden van dit persoon.
Wat dit systeem wel laat zien is dat de Nederlandse samenleving zeer betrokken is bij het terugvinden van vermiste kinderen. Het is zo langzamerhand tijd om het publieke geheim van waar de vermist gebleven kinderen blijven in het publieke debat te introduceren gezien de recente wereldwijde onthullingen.