Wifi wordt thuis allang niet meer slechts ingezet voor privé e-mailverkeer via de laptop. Inmiddels verwacht de thuisgebruiker een netwerk dat video streaming, gaming en het gebruik van een Chromecast aankan. En het liefst gelijktijdig. Maar niet alleen voor privégebruik ligt de lat hoog; thuis wordt ook zakelijk gebruik gemaakt van het netwerk. Wat is de toekomst van het thuisnetwerk: 'Guest access at home'?
Veiligheid en kwaliteit zijn relevanter dan ooit. Leveranciers van private en zakelijke netwerken slaan dan ook de handen ineen om thuisnetwerken te upgraden. Zo nemen deze steeds meer vorm aan van een zakelijk netwerk. Maar vindt de thuisgebruiker die veiligheid en kwaliteit wel zo belangrijk? En wat is de volgende stap op het gebied van netwerken?
Snelheid staat hoog in het vaandel
Uit onderzoek van Aerohive blijkt dat bijna een derde van de thuisgebruikers een tweede modem heeft aangeschaft om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren. Hierbij draait het vooral om de wifi-dekking en -snelheid. Logisch, want dit zijn de zaken waar de gebruiker het eerst mee wordt geconfronteerd.
Ruim een op de tien ervaart daadwerkelijk verbetering na aanschaf van het extra modem. Dat is een veel te klein deel. Wellicht is de oorzaak te vinden in het feit dat slechts een kleine 5 procent echt weet heeft van techniek. Deze selecte groep werkt graag met de best beschikbare oplossingen. Waar de gemiddelde gebruiker fors op achterblijft is de daadwerkelijke interesse in tech.
Veiligheid behoort bovenaan de lijst te staan
Doordat er meer en meer vanuit huis wordt gewerkt, wordt het netwerk zwaarder belast en worden er vertrouwelijke documenten geopend. Dit stelt naast hogere eisen aan de stabiliteit en snelheid ook hogere eisen aan de beveiliging van het netwerk. Een zaak waar je als gebruiker niet direct mee geconfronteerd wordt.
Veiligsheidsrisico’s komen pas aan de oppervlakte als het al te laat is. Des te meer de verschuiving naar thuiswerken plaatsvindt, des te aantrekkelijker het netwerk wordt voor inbraak. Met cybercrime op de loer, is het zaak dat het thuisnetwerk net zo veilig wordt als zakelijke netwerken. Er is ten slotte dezelfde informatie beschikbaar.
‘Guest access at home’
De vraag is waar de toekomst van het thuisnetwerk ligt. Hoe ik het voor me zie is dat het netwerk zich meer en meer als zakelijk netwerk ontwikkelt. De grens vervaagt. Veiligheid krijgt een steeds prominentere rol, waardoor je bijvoorbeeld kunt denken aan ‘guest access at home’. Hierbij logt een ‘gast-device’ met een aparte code in, waardoor deze niet zomaar verbinding kan maken met andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
Natuurlijk zal het altijd zo blijven dat een zakelijk netwerk veel meer devices moet dragen en vaak een grotere oppervlakte moet dekken. Wel zal de vraag naar snellere, stabielere en veiligere verbinding in huis blijven groeien. Het is zaak dat leveranciers hierop acteren. Zij moeten zich klaarmaken voor de toekomst van het thuisnetwerk. Misschien is ‘guest access at home’ wel de volgende stap.
Behalve een vaag reklamepraatje voor Aerohive, vraag ik me af wat je nu eigenlijk wilt zeggen.
Interessanter zou een beschouwing over IPv6 voor thuisgebruik zijn, zo als voorbeeld.
Guest access at home … een beetje wifi router heeft dat vandaag de dag toch standaard aan boord?
(mijn oude linksys E1000 (uitgekomen in 2011) had dit in ieder geval al)
En met 100 Mb up/down kunnen we (gezin met 3 tieners) nog steeds goed uit de voeten. Wel een stevige router erachter gezet om alle devices te kunnen verwerken, maar werkt als een tierelier. Snap dat “2e modem” dan ook niet echt. En deze router zorgt tevens voor goede wifi dekking binnenshuis
Dus kan me wel vinden in Jan’s opmerking: reclamepraatje voor Aerohive, waar ik na het lezen van het artikel geen hoge pet van op heb eigenlijk
“Guest access @home” heb ik al van Ziggo. Met in de router een oplossing om het niet over hetzelfde signaal te laten gaan. Helemaal eens dat hier een goede beveiliging bij hoort. Verder eens met dat ik niet goed weet wat je wil zeggen?
Zwakke plek is vaak het modem zelf die standaard wachtwoorden en/of verouderde firmware heeft.
Daarom staat mijn router achter een linux firewall. Alleen jammer dat mijn ISP geen IP6 ondersteund want mijn eigen netwerkje heeft daar geen problemen mee.
Het idee achter dit artikel is dat er steeds meer behoefte ontstaat aan Enterprise grade acces points voor thuis (dat vaak ook als werkplek dient), waardoor meer vraag is naar zwaardere features en met meer capaciteit uitgeruste acces points dan de meeste ‘huis tuin en keuken modellen” momenteel bieden en waar guest acces geen onderdeel van het standaard pakket is. IPv6 is meer een logische uitbreiding op het huidige IPV4 nummer protocol en dat in het geval van Aerohive slechts een toevoeging is in het feature pakket van de cloud software voor het management van de acces points. Met betrekking tot het 2e modem is uit onderzoek gebleken dat 1/3e van de huishoudens in NL een tekort aan ‘dekking’ ervaart waardoor het toevoegen van een extra accespoint nodig is om voldoende ‘dekking’ in huis te kunnen bieden. Naast ‘dekking’ is ‘capaciteit’ tegenwoordig ook een issue, omdat door de ‘IOT’ ontwikkelingen steeds meer devices (in 2020 meer dan 15 gemiddeld per huishouden) op het netwerk aanwezig zijn en door het gebruik van alle applicaties de ’throughput’ steeds hoger moet zijn. Een Acces point van Aerohive met meer dan 30 ‘concurrent’ users onderscheidt zich dan qua stabiliteit en snelheid t.o.v. elke andere willekeurig modem. Beveiliging is ook een topic dat steeds belangrijker wordt omdat veel mensen 1 en hetzelfde wachtwoord voor de wifi gebruiken, dat door elke willekeurige hacker gebruikt en misbruikt kan worden. Hierdoor ontstaat de behoefte om voor elk ‘device’ in huis een individueel wachtwoord te kunnen genereren. Ook dit kan niet met reguliere modems, die je van je ISP ‘gratis’ erbij krijgt of bij Bol.com kan kopen. Het is daarom wachten totdat je bank gegevens op straat komen te liggen.
Ieder device in huis een individueel wachtwoord … ik moet er niet aan denken. Dat gaat er in de praktijk op neerkomen dat papa ergens een lijst bij moet gaan houden van welk wachtwoord bij welk device hoort. Mijn kinderen weten alleen het gast-netwerk wachtwoord voor als er vriendjes/vriendinnetjes komen. Als ze voor hun eigen devices de wachtwoorden moeten gaan onthouden …. dat gaat niet werken (in ieder geval niet bij mijn kinderen)
Wel als jezelf, je kinderen of gasten dit via een app kunnen doen. Waar het om gaat is dat je optimale beveiliging hebt in combinatie met gebruikers gemak.