De Sint Maartenskliniek in Nijmegen start met Fujitsu een internet of things (IoT-)proefproject van een half jaar waarbij het sensortechnologie in zet bij haar revalidatiebehandelingen. Sensoren gaan patiënten tijdens het complete revalidatietraject in de kliniek volgen. De kliniek verwacht dat dit betere informatie over de vooruitgang van de patiënt oplevert en bijdraagt aan wetenschappelijk onderzoek.
Het betreft een nieuw samenwerkingsverband met Fujitsu en het Loop Expertise Centrum van de Nijmeegse kliniek, gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Het Loop Expertise Centrum richt zich binnen het ziekenhuis op loop-, sta- en balansproblematiek.
Tijdens Fujitsu Forum, het driedaagse klanten- en partnerevenement van Fujitsu in München, vertelde Noël Keijsers, senior onderzoeker bij het Loop Expertise Centrum, dat het momenteel alleen mogelijk is om van patiënten gedurende een behandeling dagelijks een snapshot te maken. ‘Met sensortechnologie is het mogelijk om een patiënt de hele tijd te monitoren. We willen het ook inzetten om iets te doen aan de slaapproblemen waar veel van onze patiënten last van hebben.’
Nieuwe sensortechnologie
Binnen de revalidatiegeneeskunde heeft de Sint Maartenskliniek al goede ervaring opgedaan met het gebruik van sensoren, onder andere in het exoskelet voor mensen met een dwarslaesie, de Zero-G revalidatierobot en de Grail-loopsimulator. De huidige sensoren van trainings- en looprobots kunnen de voortgang van de patiënt echter alleen meten tijdens het gebruik van deze apparaten, meestal tijdens therapiesessies met een behandelaar.
Er bestaan nog geen sensortoepassingen die de voortgang van patiënten kunnen meten tijdens het gehele verblijf binnen de kliniek. De Sint Maartenskliniek en Fujitsu slaan daarom de handen ineen om samen nieuwe sensortechnologie voor revalidatiepatiënten te ontwikkelen, die de resultaten van het complete revalidatietraject in kaart kan brengen.
Volgens Keijsers is het inspirerend om met dit soort nieuwe technologie om te gaan en te bedenken wat je er allemaal mee kunt. ‘Maar, je hebt een co-creatiepartner als Fujitsu nodig om de technologie te implementeren in de dagelijkse routine van een kliniek’, voegt hij daaraan toe.
50 patiënten
Begin december 2017 starten de kliniek en Fujitsu met een eerste studie onder vijftig patiënten met loopproblematiek, die in behandeling zijn bij het Loop Expertise Centrum. Het gaat om mensen met klachten bij het lopen die als gevolg van een beroerte zijn ontstaan. Patiënten krijgen draagbare sensoren op de enkels of scheenbenen die overdag het bewegingspatroon meten. Dat gebeurt ook buiten het hospitaal. Een sensor onder de matras meet de bewegingen en vitale waarden van de patiënt tijdens het slapen.
Deze gegevens moeten een completer beeld van de conditie van de patiënt geven. Doordat de voortgang dag en nacht wordt bijgehouden, ontstaat een nauwkeuriger beeld van de vorderingen die de patiënt maakt. In eerste instantie worden de patiënten in het hospitaal gevolgd, maar na ontslag uit het ziekenhuis ook bij hun thuis. ‘Als dit goed werkt, kunnen patiënten eerder naar huis om daar verder te recupereren’, aldus Keijsers.
De sensordata worden opgeslagen en geanalyseerd in de cloud en gedeeld met dokters. De behandelaars en onderzoekers van de Sint Maartenskliniek hopen samen met de specialisten van Fujitsu via deze sensoren nieuwe algoritmes te ontwikkelen die de behandeluitkomsten kunnen voorspellen, en op die manier ook de behandelingen verder verbeteren. De eerste resultaten worden begin 2018 verwacht.