Beleidsmakers van provincies en gemeenten hebben vaak te weinig kennis van datacenters om de impact van het groeiende aantal datacenterlocaties in de regio te vertalen naar bestemmingsplannen en toekomstvisies. Om hen een handje te helpen organiseert brancheorganisatie Dutch Datacenter Association een masterclass.
Dat doen ze samen met de Provincie Noord-Holland, Amsterdam Economic Board (AEB), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en internetknooppunt AMS-IX. Volgens de DDA groeit de datacentermarkt jaarlijks met zo’n 15 procent en is het van belang dat die groei in goede banen wordt geleid. DDA-directeur Stijn Grove: ‘Om een klimaat te waarborgen waarin de datacentersector kan blijven groeien, is een goed doordachte regioplanning onmisbaar.’ Hij legt uit dat provincies en gemeenten bijvoorbeeld bezig zijn met toekomstplannen tot het jaar 2030 en willen weten hoe ze de digitale infrastructuur inplannen in die visie.
Grove merkt dat veel beleidsmakers bij gemeenten en provincies met vragen zitten. Bijvoorbeeld: ‘Hoe plan je een datacenter in binnen een bestemmingsplan?’, Hoe zorg je voor integratie van glasvezel in een bestaande digitale infrastructuur van een bedrijven-terrein, enzovoort.
Hij stelt dat beleidsmakers steeds meer doordrongen raken van het feit dat de digitale economie een fysieke impact heeft. Als voorbeeld noemt Grove het inpassen van een datacenter in een woonwijk. ‘Datacenters hebben ventilatoren op het dak, die maken geluid en er vinden zo nu en dan tests met generatoren plaats. Als beleidsmakers in een bestemmingsplan onvoldoende buffers inplannen rondom zo’n datacenter en daardoor komen woningen te dicht bij zo’n gebouw te staan, dan gaat dat schuren met de omgeving.’
Stroom en restwarmte
De organisatoren van de masterclass gaan ook in op stroom- en energievoorziening. Bijvoorbeeld de stroomvoorziening. Grove: Datacenters vragen om een redundante stroomvoorziening. Dat is anders dan bijvoorbeeld een bedrijventerrein waar alleen transportbedrijven zitten.’ Hij vervolgt: ´ Een ander onderwerp dat rondom energie speelt, is bijvoorbeeld dat een datacenter kan worden ingezet als bron voor restwarmte.
Andere uitdagingen die op de agenda staan, zijn bijvoorbeeld de groei van datagebruik en de impact die dat heeft op netwerken en connectiviteit. Bedrijven zijn in steeds grotere mate afhankelijk van data en ict. Grove: ‘Gemeenten kunnen bijvoorbeeld ervoor zorgen dat op plekken waar in de toekomst een mogelijke uitbreiding van de infrastructuur plaatsvindt alvast ducts (kabelgoten – red.) worden gelegd. Bij een uitbreiding van de infrastructuur hoeven dan niet telkens graafwerkzaamheden plaats te vinden.’
De masterclass wordt georganiseerd op 30 november 2017 en vindt plaats in het LEF Future Center van Rijkswaterstaat Utrecht. Er is plaats voor zestig deelnemers.