De Nederlandse en Deense beheerders van het hoogspanningsnet, Tennet en Energinet.dk, leggen met Europese subsidie een onderzeese gelijkstroom hoogspanningsverbinding aan die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt: de Cobra-kabel.
De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW is ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf de Eemshaven via Duitsland naar het Deense Endrup. Daarmee wordt het mogelijk om duurzame energie te importeren, vooral windenergie uit Denemarken, en om windparken op zee aan te sluiten op het net. Om de nodige informatie over de kabel uit te kunnen wisselen wordt naast de stroomkabel een datakabel (‘fiber optic cable’) meegelegd. Deze kabel is bedoeld voor communicatie tussen de twee converterstations in Nederland en Denemarken en om applicaties te ondersteunen, zoals het opsporen van locaties bij foutmeldingen en het meten van de temperatuur van de Cobra-kabel.
Ook aansluiting van windparken op het telecommunicatienetwerk via deze glasvezelverbinding is denkbaar. De overblijvende capaciteit van de datakabel komt dan ter beschikking van de markt. De projectnaam verwijst naar de gelijknamige, naoorlogse naïeve kunststroming CoBrA, een Frans acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Denk aan kunstenaars als Karel Appel, Corneille en Asger Jorn. In 2019 moet dit kunststukje-op-de-zeebodem zijn afgerond.
(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 06/2017.)