Al zolang camera’s bestaan, worden ze ingezet om gebieden in de gaten te houden en veiliger te maken. De opkomst van het internet of things (IoT) zorgt ervoor dat de functionaliteit van de camera an sich opnieuw gedefinieerd wordt. Een domein waarin dat in optima forma duidelijk wordt, zijn smart & safe cities. Daarin spelen we als Axis een rol en brengen we partijen bij elkaar in nieuwe IoT-projecten door het hele land. Samenwerking in de waardeketen ligt aan de basis van het succes van deze cities.
Ondanks dat het begrip IoT relatief nieuw is, is het idee en de basistechniek die daarvoor ingezet wordt dat allerminst. Axis Communications was jaren geleden de eerste partij ter wereld die IoT-apparaten leverde. Ook maakten wij toen api’s beschikbaar aan derde partijen om intelligente apps te ontwikkelen. In de loop der jaren hebben we een IoT-portfolio opgebouwd en veel ervaring opgedaan; het is immers onze corebusiness. Bij IoT gaat het om interoperabiliteit en het in realtime uitwisselen van data; de olie van de 21ste eeuw. Het doel van deze uitwisseling is dat we hierdoor beslissingen beter kunnen nemen en menselijk gedrag in kaart kunnen brengen. Dit vormt de basis voor safe cities, maar zeker ook voor smart cities; een domein waarin alles draait om het verkrijgen en koppelen van data.
Avant la lettre
Netwerkcamera’s zijn in de kern IoT-devices avant la lettre: visuele sensoren in een groter netwerk van sensoren. Daarin zijn interessante combinaties te maken, zowel met andere sensoren als met slimme analysesoftware. Denk aan crowd management, waarbij het beheren van de openbare orde prioriteit nummer één is. Om dit efficiënter te doen, nemen de (thermische) camera’s of radardetectoren beelden, beweging of warmte waar, analyseert intelligente software van een van onze partners de beelden en waarschuwen hulpdiensten op het moment dat ergens onrust ontstaat.
Of denk aan geluidssensoren die zware diesels waarnemen en camera’s met software voor kentekenherkenning inschakelen. Op basis daarvan zijn vervolgacties te initiëren om vervuiling tegen te gaan. De lijst met voorbeelden is eindeloos.
Samenwerken en integreren
Toepassingen als deze zijn mooie voorbeelden van IoT in de praktijk, specifiek op het gebied van safe & smart cities. IoT-projecten op grote schaal zijn echter niet zomaar gerealiseerd en vergen de kennis en expertise van verschillende partijen in de markt. Om die samen te brengen, is een verandering in mindset nodig: welke data is belangrijk, welke sensoren heb je nodig om die te verzamelen en welke partijen hebben de kennis en kunde in huis deze transitie te faciliteren?
Als we kijken naar smart cities spelen de wensen en behoeften van de lokale overheid hierin een toenemend belangrijke en sturende rol, waarbij de focus van aanbestedingen steeds meer komt te liggen op samenwerking en integratie.
Dit zijn tevens toverwoorden als het gaat om de verdere ontwikkeling van IoT-projecten. Leveranciers van IoT-apparaten doen er goed aan de samenwerking op te zoeken met ict- en telecompartners die complementair zijn aan de producten die ze leveren, zoals bijvoorbeeld netwerkcamera’s. Samen optrekken en nieuwe oplossingen ontwikkelen met it-resellers, system integrators en gespecialiseerde data-analysebedrijven zorgt ervoor dat nieuwe projecten ontstaan en de markt voor IoT in rap tempo groter wordt. Veel ict-partijen zijn zijn al langer in gesprek met bijvoorbeeld gemeenten over IoT en fungeren als het ware als projecteigenaar. Omdat de markt van IoT nog relatief onontgonnen is, hebben nog niet alle ict-bedrijven passende antwoorden op vragen die hierover worden gesteld. Door hierbij op te trekken met leveranciers van slimme apparaten en softwareontwikkelaars voor deze apparaten raakt IoT in een stroomversnelling en biedt het grote kansen voor alle betrokken partijen in het kanaal. Bijvoorbeeld wanneer ict-bedrijven netwerkcamera’s gebruiken als visuele sensoren en er intelligentie aan toevoegen en wanneer ze sensoren laten integreren op basis van industriële standaarden. Uiteraard is het van belang om een leverancier te selecteren die een strak cybersecurity-beleid heeft, zodat de IoT-devices die gebruikt worden veilig toe zijn te passen bij de gebruikers.
Stappen in de goede richting
De ontwikkelingen op het gebied van IoT zijn zeker nog niet klaar en zullen de komende jaren verder een vlucht nemen. In de tussentijd wordt er vooral veel over gepraat. Toch zijn er ook al stappen in de goede richting gezet. Het is de kunst om devices en data met elkaar te combineren en er niet alleen over te praten, maar daadwerkelijk door te pakken. Hoe zal de wereld er dan over een paar jaar uitzien? Waarschijnlijk een stuk slimmer en hopelijk veiliger.