Cybercriminelen hebben de jacht ingezet op cryptomunten. Met behulp van phishingmails roven ze op grote schaal bitcoins of ethers. Zij zetten verfijnde phishingcampagnes op, die in zeer korte tijd veel geld opleveren. Dat stelt beveiligingsbedrijf DearBytes. Het dochterbedrijf van KPN stelt dat phishing steeds vaker wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de digitale portemonnees (‘wallets’) waarin bijvoorbeeld bitcoins of ethers worden bewaard. Met de onderschepte inloggegevens roven ze de wallets van de slachtoffers leeg.
‘Phishing naar cryptocurrency is een opkomend fenomeen’, zegt Wesley Neelen, ethical hacker bij DearBytes. ‘Zo zijn er iedere dag tientallen phishingcampagnes actief die zijn gericht op de gebruikers van de dienst MyEtherWallet waarmee je etherwallets kunt aanmaken.’
Neelen ontving deze week een zeer professionele phishingmail gerelateerd aan MyEtherWallet waarin staat dat inloggen noodzakelijk is om de wallet te synchroniseren. Na het klikken krijgt de ontvanger een gekloonde MyEtherWallet-website voorgeschoteld die zeer lastig van echt is te onderscheiden. Door slim gebruik te maken van buitenlandse karakters in de domein toont de url-balk gewoon ‘myetherwallet.com’. Bij de url is een zeer beperkte afwijking te zien, zoals in dit geval een kleine komma onder de laatste letter. Zelfs het groene slotje in de url-balk dat duidt op een veilige verbinding is aanwezig.
Onderzoek DearBytes
Onderzoek van Neelen leert dat criminelen op deze manier grote geldbedragen binnenslepen. Samen met een collega analyseerde hij eerder deze week een ‘live logfile’ van een webserver die wordt gebruik voor het phishen naar MyEtherWallet-inloggegevens. De analyse leverde een compleet overzicht op van gestolen wallets. Een van de slachtoffers raakte 42.50 ether kwijt, wat neerkomt op ongeveer 10.600 euro. De opbrengst bedroeg in de eerste twee uur nadat de phishingmail is verstuurd ongeveer 13.000 euro.
Te treffen maatregelen
De sterke opkomst van cryptomunten heeft tot een goudkoorts geleid. Niet alleen bij de bezitters van cryptocurrency, maar ook bij de criminelen die hun buit alleen maar in waarde zien stijgen. Bezitters van cryptomunten moeten daarom extra alert zijn op diefstal. In onderstaand kader geeft DearBytes een aantal tips.
Tips van DearBytes
Inhoud bekijken: Kijk kritisch naar de inhoud van e-mailberichten, een cryptocurrencywebsite zal niet vragen om bepaalde acties uit te voeren, zoals het inloggen op een website.
Instellingen browsers: Sommige browsers kun je ook zo instellen dat vreemde karakters in de url wel worden getoond, zodat snel is te zien of het webadres klopt. Het belangrijkste blijft echter het kritische beoordelen van e-mailberichten die je ontvangt.
Inspecteer het webverkeer: Organisaties scannen vaak hun e-mails centraal, maar webverkeer nog niet. Daarmee vertrouwen ze erop dat medewerkers phishingwebsites herkennen. Phishingcampagnes zijn echter zo vernuftig, dat zelfs de meest doorgewinterde securityexperts hierin trappen. Dus zet een proxy- en/of webscanningtool in om gebruikers te helpen om kwaadaardige websites te weren.
Dearbytes op vakbeurzen
Dearbytes is tijdens de vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo op 1 en 2 november in de Jaarbeurs Utrecht te vinden op stand: 01.E044. Rik van Duijn, ethisch hacker/pentester van Dearbytes, geeft op beide dagen een presentatie, getiteld Security: we’re doing it wrong.