In relatief korte tijd zijn ‘smart’ apparaten van een luxe-item uitgegroeid tot onmisbare tools in ons dagelijks leven. Draadloze communicatie – de technologie die aan de basis staat van de connectiviteit die deze apparaten bieden – is zodoende van cruciaal belang geworden. “Wat is het wachtwoord van het wifi-netwerk?”, komt al aardig dichtbij: “Hoe gaat het met je?” in onze alledaagse woordenschat. Een fenomeen dat alle culturele grenzen overschrijdt.
Maar hoewel er van bedrijven en instellingen al jarenlang wordt verwacht dat zij toegang tot hun draadloze netwerk bieden, was het vroeger normaal dat iedere gebruiker een verbinding met slechts één apparaat maakte. Tegenwoordig komt het echter steeds vaker voor dat we meerdere apparaten tegelijkertijd met een draadloos netwerk willen verbinden.
Zo zou een eerstejaarsstudent die op de campus van een universiteit aankomt, een laptop, smartphone, smart-tv, gameconsole, wearable, verbonden speaker en draadloze printer met zich mee kunnen brengen – de lijst is schier onuitputtelijk. Deze extra belasting resulteert in meer opstoppingen in draadloze netwerken en een gebrekkige eindgebruikerservaring.
Verbeterd overzicht met een geavanceerd netwerk
Hoe kunnen aanbieders van draadloze netwerken er nu precies voor zorgen dat hun netwerk niet mank gaat onder dergelijk intensief gebruik en ook tijdens piekperioden optimaal blijft functioneren? De sleutel tot het anticiperen op de vraag naar bandbreedte is om overzicht over het netwerk te krijgen. Door het gebruik van apparaten te bewaken en na te gaan welke applicaties het netwerk het meest belasten, ontstaat inzicht en op basis daarvan kunnen beheerders de bandbreedte opvoeren of opnieuw toewijzen om telkens de belangrijkste applicaties prioriteit te verlenen.
Terug naar ons voorbeeld van de universiteit: de netwerkbeheerders zouden intensief gebruik van Netflix kunnen signaleren en dan de bandbreedte voor deze applicatie beperken of zelfs blokkeren tijdens lesuren, en zo prioriteit geven aan onderwijsapplicaties. Deze beperking zou in de avonduren weer kunnen worden opgeheven. Dit principe is toepasbaar in tal van situaties en zorgt ervoor dat iedereen toegang tot belangrijke applicaties behoudt.
Effectieve grip op de cloud
Een ander probleem waarmee aanbieders van wifi-netwerken worstelen, is de overstap naar de cloud. Organisaties maken steeds vaker gebruik van applicaties, opslagbronnen en rekencapaciteit in de cloud. Dit zet bedrijfsnetwerken onder enorme druk, omdat cloudapplicaties sterk afhankelijk zijn van zowel het LAN als het WAN.
Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft Office 365. Het is voor iedereen duidelijk dat in de cloud gehoste platforms voor tekstverwerking en de publicatie van content voordelen opleveren voor samenwerking en telewerken. Daarom is Microsoft Office 365 momenteel de populairste in de cloud gehoste applicatie, en deze populariteit zal wel onverminderd blijven. blijft onverminderd. Organisaties die samenwerking op grote schaal faciliteren, profiteren van oplossingen die rechtstreekse integratie bieden met de applicatie-ecosystemen van Microsoft en Google, bijvoorbeeld op basis van single sign-on (SSO).
Toegang voor gasten op openbare draadloze netwerken
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat grotere netwerken, zoals die van universiteiten, diverse typen gebruikers moeten bedienen, met ieder zijn of haar eigen behoeften. Zo hebben faculteitsmedewerkers wellicht permanente toegang met prioriteit en maximale beveiliging nodig tot applicaties voor bijvoorbeeld het opvragen van ingediende essays. Mensen die de universiteit bezoeken, zoals ouders, hebben daarentegen slechts tijdelijk toegang tot het netwerk nodig. En in hun geval zullen er minder eisen aan de beveiliging worden gesteld.
Dit vraagt om een flexibele oplossing voor het verbinden van alle typen gebruikers en apparaten, ongeacht of het gaat om werknemers, studenten, gasten of IoT-apparaten. Aanbieders van draadloze netwerken zouden op zoek moeten gaan naar technologie die een simpel proces biedt voor de aanmelding van gebruikers met uiteenlopende eisen, het beveiligen van hun data en het waarborgen van hun privacy.
Hoewel het geen sinecure is om alle mensen en machines te verbinden met de informatie die ze nodig hebben, is er geen sprake van onoverkoombare problemen. Door inzicht te verwerven in de specifieke knelpunten binnen het netwerk en de wensen en behoeften van gebruikers, kun je ervoor zorgen dat informatie op het juiste tijdstip en op de juiste locatie wordt aangeleverd.
Software-defined architectuur voor digitale bedrijfsvoering
SD-WAN-bedrijf Riverbed biedt bedrijven het meest complete platform voor hybride omgevingen. Hiermee zijn meerdere clouds met elkaar te verbinden, presteren applicaties zoals verwacht, wordt de end-user experience verbeterd en zijn performanceproblemen proactief te detecteren en op te lossen.
Kort gezegd bouwt Riverbed een software-defined architectuur voor digitale bedrijfsvoering.