De negen datacenters bij KPN verbruikten in 2016 voor 147,8 GWh (gigawattuur) aan elektriciteit. Dat is dertien procent van het totale verbruik (761,5 GWh) van het ict-concern. KPN verwacht het energieverbruik de komende jaren te verminderen, met name door het doorvoeren van moderniseringen. Daarnaast wil het bedrijf in 2025 circulair opereren.
De energiereductie die KPN voor ogen heeft, zal moeten komen uit rationalisatie van oude platformen, virtualisatie van het netwerk en de ontwikkeling en ingebruikname van nog efficiëntere hardware, vertelt een woordvoerster.
KPN neemt ongeveer 0,8 procent van het jaarlijkse Nederlandse elektriciteitsverbruik voor zijn rekening. Het bedrijf stelt dat het er in geslaagd is de afgelopen zes jaar het energieverbruik jaarlijks te verlagen. Vorig jaar verbruikte KPN in 2016 twintig procent minder energie dan in 2010. Doel is om in 2030 het verbruik meer dan te halveren in vergelijking met 2010.
Manifest
Volgens KPN zijn het reduceren van energieverbruik en het terugdringen van CO2-uitstoot topprioriteiten. Het bedrijf zegt sinds 2015 klimaatneutraal te zijn en wil dat minimaal tot 2050 blijven. Recent sloot het een nieuw tienjarig contract met Eneco voor groene stroom. KPN gebruikt sinds 2011 duurzaam opgewekte stroom. De door Eneco geleverde groene stroom zal afkomstig zijn uit windmolenparken voor de Nederlandse en Belgische kust en voorziet in een groot deel van KPN’s groene stroombehoefte.
KPN heeft ook op andere gebieden beleid om te verduurzamen. Zo wil het bedrijf in 2025 nagenoeg circulair zijn voor de eigen operatie. Recent sloot het met zeven grote leveranciers het ‘KPN Circulair Manifest’. Daarbij beloven de opstellers dat alle nieuwe netwerk- en klantapparatuur voor KPN langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen. Het is de bedoeling de apparatuur zo te ontwerpen dat in 2025 vrijwel honderd procent van alle onderdelen en grondstoffen is te hergebruiken of recyclen.
De ondertekenaars van dit manifest zijn naast KPN de netwerk- en hardwarefabrikanten Arris, Ericsson, Hewlett Packard Enterprise, Huawei en ZTE en de recycling- en refurbishingspecialisten Drake & Farrell en Teleplan. De leveranciers zijn goed voor zo’n twintig procent van de huidige uitgaven van KPN aan netwerk- en vaste lijndiensten voor klanten. Het bedrijf verwacht dat ook andere leveranciers gaan meewerken aan dit circulaire bedrijfsmodel.
Indices
KPN wijst er op dat het in 2017 wederom tot de vijf procent bedrijven behoort die volgens het Carbon Disclosure Project (CDP) wereldwijd vooroplopen in het verminderen van uitstoot en het inperken van klimaatverandering. Het CDP, een collectief van 827 investeerders, doet jaarlijks onderzoek naar de energie- en klimaatdoelstellingen van duizenden bedrijven. Daarvan prijkt dit jaar vijf procent, in totaal 112 bedrijven waaronder KPN, op de A-Lijst van het CDP, de hoogst mogelijke score. Vorig jaar stond nog negen procent van de onderzochte bedrijven op de A-Lijst. Bij een andere lijst, de Dow Jones Sustainability Index, werd afgelopen september KPN uitgeroepen als ‘duurzaamste telecombedrijf ter wereld‘.
Waarom ontmantelt KPN de datacenters niet en plaats ze, gedistribueerd, in kelders en lage etages van gebouwen. De warmte van de datacenters kan dan gebruikt worden om die gebouwen op te waren. Dat kan ik eigen kantoren, maar zou bijv. ook gebruikt worden voor verwarmen van ziekenhuizen, etc.