In het gisteren beëdigde nieuwe kabinet-Rutte III wordt Raymond Knops (CDA) als nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onder meer verantwoordelijk voor de rijksbrede ict, waaronder het hoofdpijnpossier Basisregistratie Personen (BRP). Zijn CDA-collega Mona Keijzer heeft als staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat (EZK) onder andere de portefeuilles telecom en digitalisering toebedeeld gekregen.
Staatssecretaris Knops is bij BZK verantwoordelijk voor Koninkrijksrelaties inclusief de wederopbouw van de bovenwindse eilanden. Daarnaast heeft hij nog een pakket aan taken toebedeeld gekregen, waaronder Informatiesamenleving & overheid (inclusief bureau digitale overheid van de Rijks-cio en Bureau ICT Toetsing) en Logius, de digitale dienstverlener van de overheid.
Ook is Knops verantwoordelijk voor de portefeuille Identiteit (onder andere paspoort, ID-kaart, Basisregistratie Personen (BRP) en RviG: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens). Knops erft dus als staatssecretaris de Rijks-ict-portefeuille van ex-minister van BZK Ronald Plasterk, waaronder het hoofdpijndossier BRP, alsook het moeizaam verlopende project eiD (elektronische identificatie). Voor eID is recent een marktconsultatie gestart.
Op het ministerie van BZK werkt Raymond Knops samen met minister Kajsa Ollongren (D66). Zij heeft als een van haar taken de openbaarheid van bestuur en open data meegekregen. Ook krijgt zij de ruimtelijke ontwikkeling en de Omgevingswet op haar bordje; daain spelen ict-aspecten ook een belangrijke, complexe rol.
Telecom
CDA’er Mona Keijzer gaat zich als staatssecretaris van EZK – naast een focus op het midden- en kleinbedrijf – bezighouden met telecom. Het Agentschap Telecom valt dan ook onder haar hoede. Verder heeft ze de taak ‘digitalisering’ meegekregen binnen het domein van EZK meegekregen. Daar valt ook de Dienst ICT Uitvoeringsorganisatie (Dictu), de wanpresterende ict-divisie van voorheen het ministerie van EZ, onder.
Saillant detail: Keijzer heeft zich als Tweede Kamerlid in de periode van het kabinet-Rutte II als oppositielid een tijdlang intensief bemoeid met het BRP-dossier. Zij pleitte bijvoorbeeld voor het vrijgeven van de broncode van dit programma. Plasterk weigerde, maar zegde aan het einde van zijn ambtsperiode dit toch toe onder druk van de Kamer.
Keijzer heeft als minister van EZK Eric Wiebes (VVD) boven zich. Hij heeft onder andere innovatiebeleid in zijn takenpakket.
Met alle respect voor dhr. Knops. Wederom zien we het gebeuren dat er hier sprake is, waarom zou je het toch politiek eens echt goed gaan doen, van een politieke benoeming. Een benoeming die niets te maken heeft met inhoudellijke of bestuurlijke kennis van zaken op het gebied van de IT, maar waar je wel de scepter over zult gaan zwaaien. De gevolgen kunnen we ongetwijfeld professioneel alweer uit tekenen. Het wachten is op het volgende (ongoing) IT debacle bij de overheid.