De Europese industrie moet zich nu al opmaken voor het 5G-tijdperk. Hoewel het nog wel drie jaar kan duren voordat de uitrol van 5G voorzichtig begint, is het hoog tijd om vanuit de industrie de eerste voorbereidingen te treffen.
Dit zei professor Detlef Zühlke, directeur innovatieve fabricagesystemen van het Duitse onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie. Hij sprak vandaag tijdens het Huawei Eco-Connect congres in Berlijn. Centraal in zijn toespraak stond industrie 4.0, fabricage gebaseerd op geavanceerde netwerken. In Nederland wordt dit ‘smart industry’ genoemd. 5G is het eerste mobiele netwerk dat primair wordt aangelegd voor het bedrijfsleven. De connectiviteit wordt realtime. De vertraging wordt gereduceerd tot één milliseconde.
Volgens Jurjen Veldhuizen, senior marketing manager van Huawei Nederland, loopt Duitsland op dit gebied voor. Daar wordt de ontwikkeling rond 5G sterk gekoppeld aan de economische bedrijvigheid. De Duitse overheid en grote ondernemingen als Volkswagen, Siemens en Bosch zijn al volop in discussie over de implicaties van 5G. Het grootste deel van de bandbreedte komt beschikbaar voor de mobiele operators, de rest gaat rechtstreeks naar grote industriële concerns. Bij de veiling van de 3.5 GHz band gaat dit een rol spelen.
Veldhuizen constateert een groot verschil met 4G. Na de uitrol kwamen geleidelijk aan de toepassingen. ‘Bij 5G moet daarentegen voor de uitrol al intensief worden nagedacht over de business case,’ zegt hij. Operators moeten in dit vroege stadium al sterk rekening houden met de eisen en wensen van hun klanten. De investeringen die niet mals zijn, worden daarop afgestemd. Veel meer dan bij 4G staat de vraag centraal hoe de investering wordt terugverdiend. Daarom moeten klanten nu al een idee hebben van de nieuwe diensten die 5G mogelijk maakt, en de omvang van de kostenbesparingen.
Samenspel tussen operator en eindklant
Probleem is dat niet alle toekomstige zakelijke afnemers van 5G weten hoe ze de nieuwe techniek gaan inzetten. Veldhuizen spreekt in dit verband van een kennisachterstand. Het is sowieso al lastig in te schatten wat 5G voor de individuele eindklant gaat betekenen. ‘Dat is een hele leercurve,’ aldus de Huawei-manager.
In Nederland moet snel een goed samenspel komen tussen operator en eindklant, wat in Duitsland al in een verder gevorderd stadium is. De voortrekkersrol die grote concerns in Duitsland spelen, kan in Nederland worden vervuld door bijvoorbeeld het Havenbedrijf Rotterdam. Ook de financiële sector en bijvoorbeeld de agro-industrie zijn thans aan zet. Een toepassingsgebied waar 5G belangrijk wordt, is de logistiek. En bij het autonoom rijden vervult 5G een sleutelrol. Als landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hier al druk mee bezig zijn, kan Nederland niet achterblijven.
De EU heeft bepaald dat elk land voor 2020 in één grote stad 5G moet hebben uitgerold. Dekking op grotere schaal wordt tegen 2023/2024 verwacht.
5G gamechanger voor industriële apps
Professor Zühlke onderstreepte het belang van 5G voor de smart industry en het internet of things (IoT). 5G wordt een ‘gamechanger’ voor industriële applicaties. ‘We krijgen een veel meer dynamische structuur,’ zei hij. Bedrijven kunnen sneller reageren op wensen vanuit de markt. Ze worden wendbaarder. De grenzen tussen producten/diensten en het internet vervagen. Productiesystemen gaan straks bijna volledig uit Lego-blokken bestaan, waardoor aanpassingen en uitbreidingen makkelijker worden. De bouwstenen voor de smart productie die 5G mogelijk maakt, zijn nu al klaar.
Ook ver gevorderd is de standaardisatie die nodig is met het oog op de koppeling van productiesystemen aan geavanceerde netwerken. Het netwerk is de toekomst, onderstreepte Zühlke. Om straks volop te profiteren van 5G is het zaak de productie daar nu al op in te richten, personeel te trainen en de nieuwe standaarden toe te passen. ‘Wacht daarom niet langer,’ zo vatte Zühlke zijn boodschap samen.