Het is bijna zover! Op 31 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2017 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Open Universiteit blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.
Hoe kijkt uw organisatie terug op het eerste halfjaar van 2017 en wat is u in de markt het meest opgevallen?
In het vakgebied Informatica kijken we in de regel meer vooruit dan terug. De eerste helft van 2017 bevestigt voor ons een beeld dat meer en meer organisaties investeren in digitale competenties op academisch niveau. Een technische vaardigheid of affiniteit met ICT volstaat niet meer. Het doorgronden van technologieën, het verkrijgen van fundamenteel inzicht en dat dan weer vertalen in een weerbarstige bedrijfs- en beroepspraktijk is steeds meer gemeengoed. De problematiek van big data, Internet of Things in combinatie met privacy eisen en security vergt steeds meer academisch opgeleide informatici.
Wat heeft uw organisatie dit jaar allemaal gedaan en hoe hebben jullie dit ervaren?
Academische instellingen als de Open Universiteit zijn geaccrediteerd en werken met een uitgebreid kwaliteitssysteem met als doel de kwaliteit van de opleiding voor de studenten te maximaliseren. Als Informatica opleiding heeft de organisatie in het kader van deze voortdurende kwaliteitszorg in 2017 veel tijd en mankracht geïnvesteerd in de zogeheten Mid Term Review van de Master Software Engineering. Beschouw dit als een audit met externe en interne experts met als doel te komen tot verbeterpunten voor de opleiders op een veelheid van aspecten: inhoudelijk, organisatorisch én communicatief.
Hoe kijkt uw organisatie naar de ontwikkelingen in de markt?
Kijkend vanuit een digitale bril naar het nu voorliggende Regeerakkoord, dan spreken de coalitiepartners uit dat Nederland digitaal koploper moet worden in Europa. Het Regeerakkoord scannende ziet onze instelling die ambitie nog te weinig terug in concreet beleid en de daarvoor benodigde investeringen. Er komen ministers bij maar geen minister van digitale zaken / Informatie- en communicatietechnologie. Dit is een gemiste kans. Politici ageren en reageren nu nog te vaak op incidenten: structurele aandacht voor digitalisering / ICT is hard nodig.
Bij bedrijven en non-profit instellingen is dat duidelijk anders. Investering in ICT is de enabler voor het realiseren van digitale transformatie. En omdat digitaal zo fundamenteel is, zien we bij Informatica een toenemende vraag aan opleidingen op academisch niveau. Organisaties investeren nu fors in hun digitale skills, hun human capital.
Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich richting de toekomst en welke concrete stappen gaan jullie hiervoor op korte termijn nemen?
De groei in het aantal Informatica deeltijd studenten met academische ambities zet zich voort. Te danken aan de investeringsagenda van organisaties in hun schaarse ICT talent en ingegeven door professionals die inzien dat voor een loopbaan in de ICT kennis op academisch niveau vereist is.
We beseffen dat academische opleidingen een relatief lange doorlooptijd kennen. Op de markt introduceert de Open Universiteit nu aanvullende korte opleidingen tot certified professionals met academische kennis op niveau (o.a. Software Architect en Security Engineer). Daarvoor wordt ook samengewerkt met anderen. Denk aan het programma Fundamentals of Data Science wat in 2017/2018 wordt gegeven op de Brightlands Smart Services Campus.
Wat was het absolute hoogtepunt van het afgelopen (half) jaar?
Absoluut hoogtepunt voor Informatica was de erkenning in nationale benchmarks. De masteropleiding Software Engineering van de Open Universiteit werd in de Keuzegids Masters 2017 uitgeroepen tot de beste van Nederland in deze studierichting. Daarnaast kreeg deze master in de gids het predicaat ‘Topopleiding’. Vanwege de zeer hoge score, 96 punten, staat deze master zelfs op de vierde plaats in de top 20 van alle HBO en WO masters in Nederland in alle vakgebieden.
Wat was een belangrijk les voor jullie in het afgelopen (half) jaar?
De belangrijkste les vanuit 2017 (en dat geldt ook voor de achter ons liggende jaren) is dat voortdurend bij blijven, verdiepen en verbreden noodzakelijk is en wordt beloond. Technische detailkennis, affiniteit met digitaal volstaat niet. Diepgaande kennis -op academisch niveau- is nu nodig om te presteren in een digitale samenleving en digitaal bedrijfsleven.
Welke uitdagingen staan bij jullie voor de deur voor 2018?
Het is onze ambitie om in 2018 het predicaat ‘Topopleiding’ voor de master Software Engineering te prolongeren. Daarnaast wil de Open Universiteit meer kortlopende opleidingsprogramma’s creëren voor professionals en organisaties die academisch kennis willen verwerven op het gebied van ICT en digitaal.
Is er een specifieke bedrijfsfocus voor 2018?
ICT en digitalisering vereist bij blijven op een steeds hoger niveau: academisch dus. Organisaties en professionals gaan meer en meer die benodigde kennis verwerven. Als opleider willen we die academische kennis -uiteraard up-to-date- op onze studenten overdragen.
Wat betekent een nominatie voor de Computable Award 2017 voor uw organisatie?
We waren zeer aangenaam verrast door de nominatie voor de Computable Award Beste ICT-opleider van het jaar 2017. Dit is een bijzondere waardering voor het vele en harde werk niet alleen van onze docenten maar natuurlijk van alle ondersteuners zoals bijvoorbeeld de studieadviseurs die altijd klaar staan om onze studenten met hun adviezen een helpende hand te bieden om de beste weg te vinden binnen de universitaire structuur.
Tot slot bijzonder trots ben op onze studenten. Hoe zij vaak naast een gewone baan tijd vrij maken en de hele opleiding lang door zetten om het resultaat te behalen, is buitengewoon prijzenswaardig. Petje af!