SAP maakte op 26 september 2017 wereldwijd bekend dat het bedrijf het low code-platform van Mendix gaat leveren en ondersteunen onder de naam SAP Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix. Deze wereldwijde reseller-overeenkomst geeft klanten van SAP direct toegang tot het Mendix-platform in de SAP Cloud en heeft een grote impact op de manier waarop business applicaties ontwikkeld en beschikbaar gemaakt worden voor gebruikers. Maar wat betekent deze samenwerking tussen SAP en Mendix nu precies? Welke mogelijkheden ontstaan hierdoor voor klanten en gebruikers? Hoe gebruiken andere bedrijven Mendix als innovatieplatform boven op SAP? Paul Theunissen, managing partner bij ITvisors, geeft context en duiding rondom deze aankondiging.
Theunissen geeft aan dat veel bedrijven een ‘SAP-tenzij’-beleid hanteren, waarbij nieuwe functionaliteit zoveel mogelijk wordt ondergebracht in SAP. Maatwerk wordt dus voorkomen en binnen SAP verkiest men configureren boven programmeren. De praktijk is echter weerbarstig. Theunissen: ‘Nieuwe technologieën en ontwikkelingen vragen om een groot aanpassingsvermogen. Terwijl de applicaties van SAP krachtige bedrijfssystemen zijn, is het niet altijd even eenvoudig om snel aanpassingen te doen of nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen die precies aansluiten op de behoefte van een bedrijf. De standaard van SAP kan soms aanvoelen als een te krappe jas die bedrijven net niet de bewegingsvrijheid en snelheid geeft die ze nodig hebben. Het partnership met Mendix is een strategische zet van het Duitse concern en rekent af met deze frustratie. SAP geeft hierdoor klanten over de hele wereld toegang tot een ontwikkelplatform waarmee zij zonder code, maar door modelleren, volledige applicaties kunnen bouwen die volledig integreren met SAP.’
Mendix
ITvisors ondersteunt bedrijven sinds de oprichting in 2004 met SAP-expertise. In 2013 werd het bedrijf ook Mendix-partner omdat het inzag dat bepaalde SAP-functionaliteit vraagt om meer implementatiesnelheid, meer businessbetrokkenheid en meer flexibiliteit. ‘Dat is precies de belofte die Mendix inlost: zonder code nieuwe ‘fit-for-purpose’ bedrijfsapplicaties ontwikkelen, terwijl alle bestaande core-systemen gewoon blijven draaien. Juist het modelleren zorgt ervoor dat er bij het bouwen van een applicatie weinig tot geen programmeercode meer aan te pas hoeft te komen. De code is geabstraheerd tot visuele applicatieonderdelen. Het ontwikkelen van nieuwe applicaties is daardoor een kwestie van de juiste ‘building blocks’ bij elkaar zetten. Dit heeft als groot voordeel dat de business meer betrokken is. Daarnaast is het hele platform ingericht op Agile werken. Dit betekent: business interactie, samenwerking, korte iteraties, snel testen en one-click deployment’, aldus Theunissen.
Bimodal-IT
Voor klanten van SAP is het grote voordeel volgens de managing partners dat zij vanuit hun SAP-omgeving Mendix direct kunnen aanschaffen en op het SAP Cloud Platform kunnen activeren. Bovendien is de continue ontwikkeling van de integratie gegarandeerd en worden bedrijven ondersteund door de klantenservice van SAP. Typische toepassingen zijn innovatieve en differentiërende maatwerk-apps die snel nodig zijn en niet binnen SAP gerealiseerd kunnen worden in dezelfde tijd.
Volgens Theunissen is de grootste uitdaging voor bedrijven om goed na te denken over hoe het snelle en innovatieve karakter van Mendix verenigd kan worden met de robuuste en betrouwbare aard van SAP. De eerste discussie zal zich volgens hem dan ook vormen rondom Bimodal-it. Hierbij moeten de applicaties van SAP, het grootste gedeelte systems of record, samenwerken met innovatieve apps van Mendix, ook wel systems of differentiation genoemd. Dit combineert een digitale core (mode 1) met digitale innovatie (mode 2). In mode 2 kunnen bedrijven experimenteren met verschillende differentiatie-oplossingen die snel, geïntegreerd (met SAP of andere systemen) en precies op maat geleverd kunnen worden. Mendix is volgens hem een prima platform voor mode 2.
Te snelle start
Ook noemt Theunissen nog enkele valkuilen. Allereerst ligt het gevaar op de loer dat er te snel gestart wordt met de applicatieontwikkeling, zonder eerst het proces goed in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat de SAP integriteit ook gewaarborgd wordt binnen Mendix. Bovendien is het een risico dat er te laat (of niet) wordt nagedacht over thema’s als betrouwbaarheid, schaalbaarheid, beheer en security.
Volgens Theunissen is kennis van SAP is een absolute must om succes te realiseren voor klanten met Mendix. ‘Je moet immers nadenken over hoe je bepaalde functionaliteit uit SAP kan ontsluiten naar een Mendix-applicatie. Dit betekent dat je moet kijken naar de integratiemogelijkheden vanuit een end-to-end perspectief en de governance-eisen in SAP moet bewaken. Wordt het Mendix of toch in SAP? Ieder vraagstuk is uniek en hoewel Mendix veel kan, is het niet altijd slim om functionaliteit in Mendix te bouwen. Diepgaande kennis van beide systemen (en hoe je beide omgevingen degelijk en snel kan integreren) is cruciaal om deze beslissing te nemen.’