Binnen twaalf weken opgeleid worden tot softwareontwikkelaar op universitair niveau. Dat is de opzet van een bootcamp-cursus van Code Institute. Die van oorsprong Ierse opleider peilde woensdag 18 oktober 2017 tijdens een bijeenkomst in Amsterdam de animo voor een spoedopleiding programmeren. Op de avond kwamen ongeveer veertig geïnteresseerden af.
‘Code Institute focust zich op het opleiden van direct inzetbare programmeurs, waarbij de nadruk ligt op loopbaanondersteuning en samenwerking met werkgevers. Cursisten volgen een gepersonaliseerd traject. Ze kunnen een online training met een mentor (parttime) of klassikale training (fulltime) volgen en zich – ook zonder enige voorkennis – in twaalf weken tijd ontwikkelen tot junior software developer’, licht een woordvoerster toe.
Volgens de aanbieder sluit de cursus goed aan op de grote vraag naar programmeurs. De opleider richt zich op mensen die een carrièreswitch willen maken en ict’ers die hun vaardigheden willen vergroten of toespitsen op de laatste ontwikkelingen. Het gaat om praktische ervaring met programmeerwerk waarbij de deelnemers tijdens de opleiding projecten moeten opleveren.
Wat leer je in die 12 weken?
De cursus omvat onder meer: HTML5, CSS3, JavaScript, Python (Django Framework), Git/GitHub, front end frameworks als Bootstrap en AngularJS, MongoDB. Daarnaast staan onderwerpen als data-analyse, versiebeheer en vaardigheden voor netwerken en solliciteren op de agenda.
De opleiding is door de Schotse Napier-universiteit geaccrediteerd tot een Europees erkend diploma voor software development niveau-5. ‘Geïnteresseerden moeten na hun aanmelding eerst een proefopdracht maken en er volgt een gesprek met de opleider om te kijken of ze de zware training aankunnen’, vertelt de woordvoerster.
Geen baangarantie
Volgens het bedrijf zijn er inmiddels al meerdere afgestudeerde cursisten aan het werk voor ict-bedrijven als IBM, Apple en Accenture. Om te zorgen dat de cursus aansluit bij de laatste ontwikkelingen in de ict hebben ziet een adviesraad met afgevaardigden uit de ict-branche mede toe op het lesprogramma.
De opleider geeft geen baangarantie, maar stelt dat 90 procent van de cursisten een baan vindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld via een carrière-evenement na afronding van de opleiding waar werkgevers zich presenteren aan de cursisten.
Code Institute
Code Institute is buiten Ierland ook actief in Groot-Brittannië, de VS en Maleisië. Nederlanders moeten voor de klassikale cursus nu nog naar Dublin, maar kunnen deze afhankelijk van de animo, op termijn mogelijk ook in eigen land volgen.
Volgens mede-oprichter Anthony Quigley sluit zijn opleiding goed aan op de huidige vraag naar hooggeschoolden die direct inzetbaar zijn: ‘Het is geen geheim dat informaticastudies een hoog uitvalpercentage kennen en jaarlijks zeer weinig voor de arbeidsmarkt geschikte programmeurs afleveren. We moesten een manier vinden waarmee we het tekort sneller kunnen aanpakken. Dit is het nieuwe tijdperk van leren, waarin innovatieve technologieën worden gecombineerd met geavanceerde lesmethoden. En er is geen sprake van tijdverspilling: al het geleerde kan direct in de praktijk worden toegepast.’
Men is de lichamelijke ontwikkeling (sportschool) en team building (ardennen) vergeten. Zoek maar eens op PogramIT en vergeet niet die verwijzing naar het faillissement te raadplegen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, hoop ik dan maar.
Wisten jullie dat er al een development bootcamp bestaat in Nederland? CodeGorilla werkt samen met gemeenten om werkloosheid te verlagen door mensen in 4 maanden om te scholen tot junior developer.
On topic: Leuk, nieuwe competitie houdt ons scherp!
Fantastisch gewoon, Een organisatie die in drie maanden tijd Henk en Ingrid kan omvormen tot specialisten van academisch niveau, kunnen we eindelijk al dat plebs van de universiteiten daar zetten waar ze horen, hup achter de kassa bij de Aldi !
Beste Pim, voordat je weer eens marketing gewauwel tot een artikel omkakelt even het volgende.
Een universiteit levert als regel geen programeurs af maar wetenschappers.
Dat die soms ook aardig kunnen tiepen is gewoon een kwestie van investering in eigen ontwikkeling.
De academicus zal zich uit hoofde van zijn achtergrond en de vandaaruit te verwachten werkzaamheden bezighouden met programeertalen en methodieken die bedoeld zijn om die werkzaamheden uit te kunnen voeren.
Dat is dus iets anders dan websites bij elkaar klikken en programmaatjes tiepen in talen die bedoeld zijn voor op de lagere school !
Programeurs zou kun je van een HBO opleiding verwachten.
Dat hier helaas maar weinig behoorlijk gekwalificeerde mensen vandaan komen is
gewoon het gevolg van onvoldoende niveau van dergelijke opleidingen.
Websites maken met een framework dat is een techniek die prima bij MBO niveau zou mogen passen.
Ik vraag me overigens af of deze Ab Initio’s na het afronden van hun opleiding op universitair niveau ook een salaris mogen verwachten dat hierop aansluit.
Of ehh… doe ik nu weer moeilijk ?
Waaruit blijkt dat deze opleiding universitair geschoold is?
Ik mis een beetje de discrete wiskunde , formele logica, database, matrix berekeningen, kunstmatige intelligentie, organisatie en samenleving, objectgeorienteerd programmeren, compilerbouw, design patterns.
Lijkt meer op een deel van een MBO.opleiding. Want ook HBO gaat veel verder dan deze korte cursus.