Een groep van elf Nederlandse organisaties vraagt om de inwerktreding van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017 uit te stellen tot na het eventuele referendum. Dit omdat anders de mening van de burger op voorhand wordt genegeerd. Dat schrijven zij in een open brief aan premier Rutte. Deelnemers zijn onder meer Bit, Bits of Freedom, ISOC Nederland, Privacy First en Voys.
De coalitie (zie onderstaand kader) schrijft dat er ‘forse maatschappelijke weerstand’ is tegen de Wiv, ook wel bekend als de aftapwet of sleepwet. Het halen van de drempel voor een referendum over deze wet, geeft volgens de auteurs een belangrijk signaal: ‘de politieke besluitvorming heeft de zorgen van de burger onvoldoende meegenomen’. Aanleiding om een uitstel van de inwerktreding van de wet aan te vragen.
1 januari 2018
In de brief staat dat een raadgevend referendum normaliter een opschortende werking heeft voor de betreffende wet. De voorlopige datum van de inwerktreding van de aftapwet staat nu op 1 januari 2018. De coalitie vraagt het kabinet om die datum in ieder geval uit te stellen tot na het referendum, dat op 21 maart 2018 plaatsvindt.
‘Het referendum vormt een advies over de sleepwet aan u en uw kabinet. Met inwerkingtreding vóór de stemming laat u zien dat u niet alleen niet op dit advies zit te wachten, maar de mening van de burger ook al bij voorbaat negeert’, staat in de brief.
De auteurs vinden dat het voor de geloofwaardigheid van ons democratische bestel van belang is dat de wet niet in werking treedt voordat de stem van de burger tijdens het referendum wordt meegenomen bij de besluitvorming.
11 organisaties
De elf ondertekenaars van de open brief zijn: Bit, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, ISOC Nederland, Nederlandse Vereniging van Journalisten, Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First, Speakup, Voys en Waag Society.
Op zich zijn er wel goede reden om de overheid delegatie te geven om wat breder te zoeken dan we willen. Stel er is een plofkraak op een geldautomaat en je woont er net naast. Je hele gevel is aan duigen. De daders vluchten met een snelle wagen in een grote stad. springer ergens de auto uit en ontsnappen via de vele steegjes aan de Politie. Hoe fijn zou het dan zijn als de Politie even zou kunnen meeluisteren in wat huiskamers en daarmee dezelfde dag nog de daders zou kunnen oppakken.
Maar ja.. je wilt niet dat de politie meekijkt als je net na een leuke date de lampen van je slaapkamer dimt..
Het dilemma is er. Hoe ver laten we dit komen, dus wat mij betreft wel nog even die wet goed tegen het licht houden, maar ook de positieve kanten belichten.
Klaarblijkelijk hebben deze organisaties zich nog niet helemaal op de merites van de huidige generatie in de politiek georienteerd. Dan hadden zij namelijk geweten dat de mening er van de belastingbetaler/burger/kiezer er helemaal niets toe doet bij de dames en heren politici. Op het moment dat de verkiezingsbuit binnen is laten zij alle voorgaven en pretenties als hete aardappelen vallen en gaan gewoon vooral hun eigen gang. Zelfs in het geval dat er een referendum zal worden georganiseerd, blijven er slechts twee scenario’s. 1: Men neemt de wet aan ongeacht de mening van een burgermeerderheid en referendum, 2.Zij schuift de uitkomst van het raadgevende referendum terzijden en nemt de wet gewoon aan.
De mening van de burger doet er in de aanloop van de maakbaarheid van de parlementaire dictatuur in Nederland in zijn geheel allang niet meer toe.
Deze wet is niet primair bedoel om de inlichtingendiensten meer armslag te geven. Dat is slechts een bijkomstigheid want de echte reden waarom deze wet er op deze manier komt is om de huidige politici op het internationale politieke vlak een zetje te geven. Voor oplettende lezers zal het niet ontgaan zijn dat verschillende inlichtingendiensten zeer grote hoeveelheden gegevens met elkaar uitwisselen en blijkbaar moet Nederland daar nu ook aan meedoen.
Met dit in het achterhoofd is het inderdaad makkelijk te voorspellen dat zelfs bij een negatieve uitslag van het aankomende referendum de premier weer een enorme politieke draai gaat geven om die wet er toch doorheen te jassen. Gelieve dan ook even op te letten welke partijen aan dit toneelstukje meedoen en als het aankomende kabinet er mee stopt (gezien de samenstelling zou dat wel eens heel kort kunnen zijn) u bij de volgende verkiezingen dat meeneemt in uw overweging.
Los van dat kan het geen kwaad om meer aan encryptie te gaan doen en bijv PGP gaat gebruiken en/of gaat internetten via een VPN tunnel of Tor browser en u dat ook uw naasten hierbij helpt.