RoboCop, de agent die half robot, half mens is, ofwel: cyborg. Wie kent de film niet? Toen deze film uitkwam in 1987 leken de gebeurtenissen voor iedereen een ver van z’n bed show. Echter, wanneer je er goed over nadenkt, komen steeds meer aspecten uit de film dicht bij de werkelijkheid.
Denk bijvoorbeeld eens aan de helm van RoboCop met ‘heads-up’ display, een op te roepen display met voice directives en informatie; eigenlijk een voorloper van Google Glass. Ook komt de ‘cyborg’ steeds dichterbij. Volgens Elon Musk zal de mens zich zelfs tot cyborg moeten ontwikkelen om robots hen niet voorbij te laten streven, zei hij afgelopen februari in Dubai; door een samensmelting van chips en onze hersenen, om precies te zijn.
Musk voorziet een versnelling in robotisering en automatisering. Gegrond in mijn optiek, want computers, robots en zelfs artificial intelligence (ai) maken al een belangrijk deel uit van ons leven. We gebruiken een digitale agenda, delen ons leven op social media, vragen Siri om assistentie als we ergens niet uitkomen en spelen games in virtual reality. Wat de volgende stappen gaan zijn, daar kan de filmwereld wellicht ook weer een tipje van de sluier over oplichten.
Het operating system, de perfecte vriend
Denk bijvoorbeeld aan de film Her uit 2013. Theodore, de hoofdpersoon, ligt in scheiding met zijn vrouw. Hij heeft het gevoel dat hij alle emoties al gekend heeft in extreme mate, waardoor hij de kans klein acht deze gevoelens nog eens zo intens te ervaren. Langzaamaan vereenzaamt Theodore. Dan ziet hij een reclame voor OS1, een operating system, en schaft deze aan. Zijn OS1 stelt hij in als vrouw; Samantha noemt zij zichzelf. Ze checkt nieuwsberichten, onderhoudt contacten via e-mail en ze praat met je wanneer je wilt. Kortom, ze is er altijd voor je. Menselijk contact is niet langer nodig. Samantha is dan ook de enige waarmee Theodore alles deelt. Technologie brengt hem zoveel dat alles daarbuiten overbodig lijkt.
In de film zegt Samantha, de OS1: ‘Well, basically I have intuition. I mean, the dna of who I am is based on the millions of personalities of all the programmers who wrote me. But what makes me me is my ability to grow through my experiences. So basically, in every moment I’m evolving, just like you.’ Dit omschrijft precies hoe computers langzaam de vorm van een mens aannemen. Theodore reageert hierop met ‘You’re weird’, waarop Samantha antwoordt: ‘I can understand how the limited perspective of an unartificial mind might perceive it that way.’ En daarmee legt ze de vinger op de zere plek. Het moment waarop ai ons voorbijstreeft; ‘beter’ wordt dan de slimste mens.
Voorbeeld de auto-industrie
Een voorbeeld van een situatie waarin technologie de mens al voorbij is, is te vinden in de auto-industrie. Elon Musk zegt in het eerder genoemde interview dat hij verwacht dat binnen tien jaar alle auto’s volledig geautomatiseerd zijn. De ontwikkeling van software die veiliger is dan de mens is in een vergevorderd stadium. Auto’s die zichzelf inparkeren bestaan al, het proces is dus in gang gezet. Daarnaast bevinden we ons in een stadium waar benzine en diesel niet langer de enige brandstof voor vervoer zijn. Elektrische auto’s hebben de toekomst en het zou mij dan ook niet verbazen als binnen een paar jaar de eerste landen een verbod op benzine en diesel invoeren. Ook verwacht ik dat auto’s de vorm aannemen van een service, iets wat veel voorkomt in de markt. Het zal niet langer zo zijn dat iedereen een eigen auto bezit, maar in plaats daarvan wordt carpooling via applicaties de standaard.
De lijn tussen het profiteren van en het misbruiken van ai is heel dun. Kwaadwillenden kunnen ermee aan de haal gaan en als dat gebeurt is niet te overzien waar het schip strand. Maar als we het reguleren, organiseren en op een ethisch verantwoorde manier inzetten, versterken mens en tech elkaar en maakt de combinatie het leven juist voor iedereen een stuk makkelijker. Ontwikkelingen in technologie zoals ai moeten we omarmen, gezien het ons bijvoorbeeld ontlast van zwaar en saai werk. Tegelijkertijd moeten we waken dat het ons niet voorbijstreeft en een eigen leven gaat leiden. Kortom: wel de lusten, niet de lasten.
We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile
Ik ben wat behoudender als het aankomt op ons vermogen AI te ontwikkelen (al doen we best leuke dingen met machine learning). Tot nu toe is evolutie het enige systeem wat intelligentie heeft ontwikkeld. Zeker qua zelfrijdende auto’s denk ik dat we zo vijftien jaar verder zijn voordat het enige grote vorm aanneemt. In mijn optiek moeten er wijzigingen komen in de infrastructuur (“helpers”) die dan op beperkte stukken het rijden volledig over kunnen nemen al zullen de sensoren zoals Tesla ze toepast er zeker voor zorgen dat er minder ongelukken komen.
Van de week overigens 2001: A Space Odyssey van Arthur C. Clarke gelezen. Verhaal komt ui 1968 waarin je ziet hoe iPads en Skype en ook AI worden gebruikt inclusief de gevaren. Film is wat vaag en traag en hoewel wel een klassieker vind ik het vrij korte boek beter te verteren.
En als AI je ding is mag je Ex Machina ook niet missen!
Leuk stuk Gaby. You got 20 seconds to reply 😉 ( https://youtu.be/Hzlt7IbTp6M?t=1m33s Exemplarisch)