Brancheorganisatie Nederland ICT gaat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) helpen met een omscholingstraject waarbij werkzoekende hbo'ers zonder ict-achtergrond worden omgeschoold tot software engineer, business analist of cyber security specialist. Inmiddels hebben 145 deelnemers via het omscholingsprogramma Make IT Work een baan gevonden in de ict.
HvA en Nederland ICT gaan zich nu gezamenlijk inzetten om kandidaten en bedrijven uit heel Nederland aan zich te binden. Nederland ICT zal het programma bij haar leden onder de aandacht brengen. Daarnaast krijgen de deelnemende bedrijven de mogelijkheid tot het geven van inhoudelijke feedback op het onderwijsprogramma, zodat het aan blijft sluiten bij de actuele behoefte aan talent.
Het traject duurt elf maanden. Eerst krijgen de afgestudeerden vier maanden een opleiding. Daarna worden ze een maand ingewerkt en vervolgens gaan ze een half jaar lang vier dagen in de week aan de slag bij de ict-werkgever en volgen ze één dag in de week een cursus op de hogeschool.
De gemiddelde leeftijd van cursisten is 31 jaar, een derde van de deelnemers is vrouw. Het uitvalpercentage van Make IT Work is volgens de initiatiefnemers 9 procent. Op dit moment hebben 55 bedrijven zich aangesloten bij Make IT Work als werkgever.
Tweederde vacatures is op hbo-niveau
De eerstvolgende omscholingsrichting Software Engineering (Media) gaat op 13 november van start. De eerste ronde van Make IT Work startte in 2015. Naast een omscholingsprogramma tot software engineer is het programma gaandeweg uitgebreid naar cyber security specialist en business analist.
Volgens het CBS kampt een kwart van de ict-bedrijven met een personeelstekort (cijfers 2017), 67 procent van de openstaande ict-vacatures is op hbo-niveau (Nederland ICT, 2016).
Na een paar maanden werkloos te zijn geweest heb ik me hogelijk verbaasd over het ontbreken van omscholingstrajecten voor ICT-ers met een MBO diploma voor 45-plussers. Ik ben namelijk zo’n MBO-er van 45 jaar met ruim 15 jaar ervaring in de ICT. Ik kwam in geen velden of wegen in aanmerking voor een dergelijk omscholingstraject traject dat de HvA nu dus blijkbaar weer aanbiedt, maar ook niet voor soortgelijke trajecten bij andere aanbieders. Er werd niet gevraagd naar mijn motivatie en ook niet gekeken naar mijn ervaring. Nadat ik mijn CV naar de HvA had gemaild kreeg ik te horen dat ik zonder HBO diploma niet in aanmerking kwam, dat was een vereiste. Ik vind het een ontzettende dooddoener.
Het UWV die het traject Make IT Work volgens mij (ook nu weer) gedeeltelijk subsidieert zegt het notabene zelf: Nog jaren tekort aan ICT personeel (https://www.security.nl/posting/503860/UWV:+Nog+jaren+tekort+aan+ict-personeel). Zou het dan niet logischer zijn om een breder blikveld te creëren en meer mensen laten deelnemen aan een dergelijk omscholingstraject?
Ik heb wel een antwoord gevonden op het www. (https://www.trouw.nl/home/vele-vacatures-in-de-ict-maar-niet-voor-45-plussers~ad9255fd/) Volgens sommige werkgevers zijn 45-plusser te oud en komen ze niet snel aan de bak doordat de ontwikkelingen zo snel gaan. En nog bedankt voor het compliment. Ik zou zeggen, des te meer reden om een omscholingstraject aan te bieden aan ICT-ers met een MBO diploma van 45 jaar en ouder die nu tussen wal en schip (dreigen te) vallen. Wil de UWV nu wel of niet iets doen aan het tekort aan ICT personeel?
Ik hoop dat via deze weg mijn vraag toch nog beantwoord wordt:
Wordt er ooit een gesubsidieerd traject gestart voor MBO’ers, met een ICT achtergrond van 45 jaar en ouder, zodat het tekort aan ICT-ers ook door deze doelgroep enigszins wordt aangevuld?
Ik ben inmiddels weer werkzaam en heb een fijne werkgever gevonden die wel vertrouwen in mij heeft. Desalniettemin erger me aan deze gang van zaken. Aan de ene kant biedt het kansen aan HBO-ers die geen ICT achtergrond hebben, wat ik heel goed vind. Aan de andere kant kan er maar een selecte groep van profiteren en constateer ik dat er geen gelijke kansen tussen MBO-es en HBO-ers voor een dergelijk omscholingstraject. Dat klopt gewoon niet.
Beste mensen,
Ik zie deze artikel van een paar maanden terug, ik wil toch even reageren
Vanuit ervaring spreek ik, dan heb ik het wel over de periode van 2002-2006, toen was ik begin twintig, ondanks dat ik bezig was met een HBO ict opleiding, ging het niet makkelijk qua werk vinden in de ict. Zelfs na het behalen van de diploma en voorgaande ervaringen in de ict werd dat vaak niet als doorslaggevend gezien om aan gelijk aan de bak te komen. En met de jaren mee is het zelfs lastiger geworden en ik ben nu onder 40 jaar. Er is helemaal geen tekort aan ict professionals, er zijn ook zat niet-specialisten die de potentie hebben om een professionele functie in de ict te kunnen bekleden. Naar mijn idee, is er veel aanbod en een heleboel recruiters die geen idee hebben, hoeveel professionals er in nederland zijn en ook niet weten hoe dat te toetsen.
Als men alleen kijkt naar leeftijd, specifieke achtergrond(ervaringen &, opleiding ) of gaan we er niet komen ook. Laten we de focus leggen op wat de mens al heeft bereikt in zijn of haar carriere, vervolgens wat die nu wil, diegene daarin ondersteunen, dan komt de rest echt vanzelf. Kortom zoals de jongedame in een reactie op het artikel al aangeeft, kan er niet wat breder gekeken worden? Ik wil nl zo graag aannemen dat we in nederland maatschappelijk bezig zijn met elkaar.