Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, heeft de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisadministratie (operatie BRP) gestaakt op basis van een ondeugdelijk rapport van het BIT (Bureau ICT Toetsing). Betrokkenen zijn verbaasd dat de minister zijn besluit om het ruim honderd miljoen euro kostende project te stoppen, baseert op een ondermaats rapport.
Dat meldt dagblad NRC op basis van interne stukken van betrokkenen van operatie Basisregistratie Personen (oBRP). Onder hen heerst grote verontwaardiging over feitelijke onjuistheden in het BIT-rapport en de werkwijze van de BIT-rapporteurs.
De betrokkenen, die uit angst voor de gevolgen van hun bekendmakingen anoniem willen blijven, vegen de vloer aan met de conclusies die BIT trekt over het geplaagde ict-project. Zo zou BIT verkeerd hebben ingeschat hoe ver de bouw al was, door bijvoorbeeld niet mee te rekenen dat een belangrijk deel van het testen van de software al tijdens de bouw gebeurde.
Ook zouden de rapporteurs de afbouwkosten veel te hoog hebben gemaakt. De kostenschatting voor het in gebruik nemen van de nieuwe software door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens zou op het laatste moment verhoogd zijn van 55 naar 134 miljoen euro.
De betrokkenen herkennen zich ook niet in de conclusie van BIT dat gebruikers en beheerders van het nieuwe register op grote afstand stonden. In de stuurgroep zaten volgens hen juist belanghebbenden die ook op andere manieren betrokken waren, melden ze aan de krant.
‘Niks gedaan met correcties’
De betrokkenen zijn ook verbaasd over de werkwijze van BIT. Uit hun reacties blijkt dat het conceptadvies van BIT angstvallig geheim is gehouden en er nauwelijks is ingegaan op de inhoudelijke kritiek van betrokkenen. Een feitenrelaas van BIT van ongeveer tien pagina’s werd door de projectmanager-BRP teruggestuurd met elf kantjes aan correcties. ‘In het uiteindelijke advies komen veel van die weersproken feiten terug’, meldt NRC dat inzage had in beide documenten.
Computable heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waaronder BIT valt, om een reactie gevraagd. Een woordvoerder meldt dat demissionair minister Plasterk eerst de uitkomsten van een commissie afwacht die de situatie rondom het misgaan van het BRP-project reconstrueert. Die commissie laat, na toezeggingen van de minister dat deze er komt, al zo’n drie maanden op zich wachten. Volgens de woordvoeder zal de commissie binnen ‘korte tijd’ actief zijn. Dat rapport wordt pas begin 2018 verwacht, bleek uit het laatste Algemeen Overleg over de BRP dat Plasterk had met de vaste Kamercommissie BZK.
BRP
Sinds 2001 wordt er aan BRP gewerkt. In het register wordt onder meer bijgehouden wanneer iemand verhuist, trouwt of een kind krijgt. Meer dan vijhonderd (semi)publieke organisaties moeten gebruik maken van de gegevens uit het systeem, is de oorspronkelijke opzet.
Op 5 juli 2017 besloot Plasterk om op basis van het BIT-rapport de stekker uit het project te trekken. In een tijdsbalk geeft Computable een overzicht van de problemen rondom het geplaagde ict-project.
BIT
Het Bureau ICT Toetsing is in september 2015 gestart. Het werd opgericht na een advies van de parlementaire commissie Elias over falende ict bij de overheid. Het bureau toetst de slagingskans van grote ict-projecten van de rijksoverheid.
Opmerkelijk. De een verwijt de ander. Natuurlijk weerlegt de projectleider de constateringen van BIT. Misschien een derde partij hier laten toetsen? Of is dat dan de rol van die commissie?
Vanaf het begin van het ontstaan van dit debacle heb ik geroepen dat wanneer commercie en politiek/ambtenarij, IT projectmatig bij elkaar komen, dit zal leiden tot opperst falen waarbij de politiek/ambtenarij ervoor zal zorgen eigen nest niet te bevuilen en de kurk in den spreekwoordelijke aars te hebben en de commercie daarbij politiek/ambtenarij niet te zeer zal afvallen omdat ze weten dat er ook nog een toekomst is. Just deze twee gagarandeerde ‘faalelementen’, zijn door Ton Elias’ commissie niet naar boven gehaald, wat meteen het falen van de betreffende commissie aan geeft en niet in de laatste zin het falende gevolg, BIT.
Bit onzin
Wat vier IT professionals binnen een maand voor, hooguit, een ton, 30 a 4tjes hadden kunnen opleveren, daar deed Ton Elias anderhalf jaar over voor enkele miljoenen. Het politieke falen in een notendop. BIT moet niets meer of minder zijn dan een post dat al gewoon sinds jaar en dag bestaat namelijk IT Change en Release management desgewenst aangevuld met twee sterke financiele experts. Deze eenvoudige post kan gewoon projecten afwijzen of bijstellen en op die manier professioneel, gedurende loop van projecten, van enorme betekenis zijn voor overheid, lees, de belastingbetaler.
Je hebt geen NRC nodig om ….
Prachtig die informatie aan het NRC te lekken om zo een bepaald beeld te scheppen wat veel interessanter is gewoon back to basics, decent IT, gekoppeld aan de WET ‘geen affiniteit met de materie …. uit de keuken blijven…’
Dan maar eens zien wat er nog ligt aan bruikbaars en ga in Godesnaam nou eerst de gemeenten standaardiseren met hun GBA en pas die aan op migratie.
Amateurs.
@rene
gouden tijden dan voor je. ga eens vlug solliciteren dan bij die overheid of hebben we met stuurlui aan wal te maken? het is precies met diezelfde stoere taal dat andere je voor waren en dus nu exit zijn!
@ Swa
Tikkeltje jammer je reactie. Als je namelijk iets verder zou hebben gekeken of… je had het me natuurlijk ook gewoon kunnen vragen, dan had je kunnen weten dat ik uit principliële overwegingen onder geen beding voor een overheid zal acteren. Er zijn twee uitzonderingen die ik in overweging zou nemen maar default is mijn reactie ‘NIET’.