Brancheorganisatie Nederland ICT heeft een kritische analyse gemaakt van het kabinetsbeleid van Rutte III. Aan de hand van zes hoofdthema's, waaronder: cybersecurity, onderwijs en innovatie, is een analyse gemaakt van vastgelegde afspraken over ict en digitalisering.
Volgens de belangenorganisatie gaat het om ‘misschien wel het meest digitale regeerakkoord tot nu toe’. Er is lof voor verschillende afspraken rondom digitalisering en ict, maar Nederland ICT laat ook weten wat er volgens hen beter kan in de regeerperiode van het nieuwe kabinet. Daarnaast vinden de belangenbehartigers van de Nederlandse ict-sector dat een aantal zaken nog onduidelijk is.
Eerder liet Nederland ICT weten overwegend tevreden te zijn met de afspraken in het regeerakkoord. Deze zouden ‘een mooie basis bieden om de digitale economie de komende jaren vooruit te helpen’. In de uitgebreide analyse klinkt een kritischer geluid door.
Zo is de belangenorganisatie te spreken over de 95 miljoen euro die het komende kabinet structureel investeert in cybersecurity, maar is de focus teveel gericht op zes specifieke departementen en zouden alle ministeries hun cyberveiligheid moeten opschalen. Verder missen de plannen van Rutte III ook voorstellen voor een Europese aanpak van cybercrime.
Onderwijs
Als het gaat om ‘onderwijs en arbeidsmarkt’ is Nederland ICT positief over voorstellen om ‘digitale geletterdheid’ vanaf 2019 vast te leggen in het onderwijsbeleid. Dat lijkt een ruime tijd, maar gezien de concrete invulling van het curriculum neemt het kabinet kennelijk een ruime marge.
Volgens de belangenorganisatie wordt er in de beleidsplannen nog te weinig gedaan aan investeringen in informaticadocenten. Zij moeten beter aansluiten op huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld robotisering en kunstmatige intelligentie.
Klimaat
Nederland ICT roemt het aanstaande kabinet om zijn ambitieuze klimaatbeleid, maar vraagt zich af of de politici voldoende rekening houden met de kansen die er bijvoorbeeld liggen om in plaats van aardgas gebruik te maken van restwarmte van datacenters om warmtenetten op te zetten.
Digitale overheid
In de plannen voor een digitale overheid is volgens Nederland ICT te weinig aandacht voor een generieke infrastructuur. Ook verloopt het gebruik van open data volgens de branche moeizaam doordat het voor publieke organisaties niet precies duidelijk is welke data gedeeld kan worden.
Innovatie
Op het vlak van innovatie is de belangenorganisatie te spreken over de ruimte die de overheid biedt om voor digitale experimenten soepeler om te gaan met wetten- en regels om innovaties een kans te geven.
Het gaat bijvoorbeeld om de ruimte die fintech-bedrijven krijgen om te innoveren. Ook is het blij met extra budget voor digitale zorgoplossingen (e-health). Nederland ICT vindt het ook een verbetering dat het kabinet bij de focus op innovatie vaker maatschappelijke thema’s als leidraad neemt en daardoor een visie ontwikkelt die door verschillende sectoren heen loopt. Eerder lag de aandacht vooral op innovatie per sector of branche.
Digitale infrastructuur
Op het vlak van de digitale infrastructuur kraakt Nederland ICT de kritische noot dat die infrastructuur nu volledig privaat gefinancierd wordt, terwijl traditionele infrastructuren zoals weg- en waterwegen, luchthavens en zeehavens kunnen rekenen op miljarden aan publieke investeringen.
Nederland ICT is positief dat het regeerakkoord aangeeft dat de digitale infrastructuur een cruciale pijler is van het Nederlandse vestigingsklimaat, maar vindt de plannen met betrekking tot de bescherming van de bedrijven in vitale sectoren nog onduidelijk.
Zelfrijdend vervoer
Ook vinden de belangenbehartigers van de Nederlandse ict-sector het een pré dat bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van infrastructuur rekening wordt gehouden met zelfrijdende voertuigen en benodigde systemen in of langs de weg.