Branchevereniging Nederland ICT vindt dat het nieuwe Regeerakkoord van het kabinet Rutte III 'een mooie basis is om de digitale economie de komende jaren vooruit te helpen.' De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie noemt investeren in digitalisering een van de speerpunten. Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) mist investeringen in digitale innovaties en infrastructuur. DINL vraagt zich af hoe Rutte III de geambieerde Europese digitale koppositie wil waarmaken.
Onder het motto ‘Vertrouwen in de toekomst’ presenteerde de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie deze week ‘een optimistisch regeerakkoord, met aandacht voor de kansen van digitalisering’, aldus Nederland ICT. De coalitie noemt investeren in digitalisering als een van de speerpunten Belangrijke randvoorwaarden als cybersecurity, digitale overheid en digitale geletterdheid onderwijs komen aan bod. Nederland ICT pleitte vorig jaar nog in een manifest voor een kabinetsbrede visie op de digitale economie en is blij met deze uitgangspunten van het nieuwe kabinet.
‘Het akkoord is een mooie basis om de digitale economie de komende jaren vooruit te helpen.’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. ‘De partijen willen duidelijk laten zien dat ze het belang van digitalisering erkennen. Dat is een flinke stap voorwaarts. De uitdaging is nu om de ambities om te zetten in de juiste maatregelen.’
De coalitie reserveert 95 miljoen euro voor het bevorderen van ict-beveiliging. Verder bevestigt het regeerakkoord nog eens dat digitale geletterdheid per 2019 wettelijk wordt vastgelegd als onderdeel van het onderwijscurriculum. Ook de digitalisering van de overheid zelf krijgt aandacht, net als het bevorderen van innovatie. Verder refereert het regeerakkoord aan de inzet van slimme ict in sectoren als milieu, zorg en verkeer & vervoer.
DINL
Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), belangenbehartiger van aanbieders van digitale infrastructuur, is blij met de ‘digitale component’ in het nieuwe Regeerakkoord van kabinet-Rutte III. Maar stelt ook teleurgesteld vast dat de door de sector bepleitte investeringen in digitale innovaties en infrastructuur amper terug te vinden zijn. Aangezien de coalitie de ambitie heeft om de Europese digitale koppositie van Nederland vast te houden vraagt DINL zich af hoe die ambitie moet worden waargemaakt.
Michiel Steltman, directeur van DINL, ziet lichtpuntjes maar maakt zich ook zorgen. Hij wijst er op dat Nederland nu nog een sterke positie heeft als ‘digital gateway to Europe’, met vele datacenters en kantoren van grote merken waaronder die van Google, Microsoft en Facebook. ‘Maar concrete maatregelen voor stimuleren van de digitale mainport ontbreken.’ Deze rol van centrale digitale haven is een economische motor die gezorgd heeft voor flinke groei van online bedrijvigheid in Nederland.
Steltman: ‘Om die sterke positie vast te kunnen houden moet de overheid veel meer ambitie tonen en knelpunten wegnemen die de verdere groei in de weg kunnen staan. In zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk initieert de overheid wel programma’s voor het stimuleren van digitalisering en digitale infrastructuur, met bijbehorende budgetten.’ De directeur stelt dat DINL zich onverminderd blijft inzetten om het thema digitale infrastructuur hoger op de agenda te krijgen in politiek Den Haag.