Algemeen directeur van elektronicafabrikant Samsung, Kwon Oh-hyun, stapt op. Hij is niet enkel langer ceo, maar stelt zich na het aflopen van zijn termijn in maart 2018 tevens niet beschikbaar voor de raad van bestuur. De Koreaan was ceo van Samsung Electronics, het dochterbedrijf van de Samsung Group dat consumentenelektronica produceert. De topman stopt ook als directeur van schermfabrikant Samsung Display.
‘Ik heb hier lange tijd over nagedacht en het was geen makkelijk besluit, maar ik heb het gevoel dit niet langer te kunnen uitstellen’, vertelt Kwon Oh-hyun in een persverklaring. ‘We worden geconfronteerd door een crisis van ongekende schaal, en ik denk dat het tijd is voor het bedrijf om opnieuw te beginnen met jonge leiders.’
Het opstappen van Kwon Oh-hyun is de volgende stap in een soap waar Samsung al jarenlang in verzeild is. Met het benoemen van een ‘crisis van ongekende schaal’ verwijst hij naar de botsingen binnen het bestuur van de techgigant en de vijfjarige gevangenisstraf voor vicevoorzitter Jay Lee wegens corruptie en omstreden benoemingen in de top van het bedrijf.
Omkoping
Lee zou de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye hebben omgekocht met omgerekend ruim 35 miljoen euro aan steekpenningen. De president zou in ruil daarvoor goedkeuring hebben gegeven voor een fusie van twee Samsung-onderdelen, te weten Samsung C&T en Cheil Industries. Samsung C&T is het originele bedrijf van de Samsung Group waar de afdelingen Engineering en Construction onder vallen. Ook worden de investering en de handel onder deze naam bedreven. Cheil Industries is een vrij onbekende, maar belangrijke tak binnen Samsung die chemicaliën levert voor onder meer de productie van auto-onderdelen, displays en accu’s. Met de fusie wist Lee zijn macht in het concern te vergroten.
De corruptiezaak leidde al tot het aftreden van president Park. De veroordeelde Samsung-topman ontkent. Hij stond afgelopen dinsdag tegenover de rechter in een hoger beroep.
‘Kroonprins’ Lee Jae-yong is de enige zoon van Samsung-oprichter oprichter Lee Kun-hee. Hij wordt al jarenlang getraind als opvolger van zijn vader en begon zijn carrière bij Samsung in 1991. In 2009 werd hij president en in 2013 vicevoorzitter. Lee is de vierde rijkste persoon van Zuid-Korea met een geschat vermogen van zes miljard dollar. Zijn vader blijft met 15,3 miljard dollar de rijkste van het land.
Voorzitter Lee Kun-hee, de vader van de veroordeelde vicevoorzitter, ligt sinds 2014 ernstig ziek in het ziekenhuis. Hierdoor had de vicevoorzitter in feite de werkzaamheden van zijn vader overgenomen.
Gunstige kwartaalcijfers
Ondanks alle tegenslagen, verwacht Samsung een operationele winst van 14,5 biljoen Koreaanse won (ruim tien miljard euro). Daarmee zou de winst groeien met 179 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.
De cijfers vallen ook positief uit, omdat Samsung vorig jaar een moeizaam kwartaal had. Het bedrijf moest toen noodgedwongen de Galaxy Note 7 van de markt halen, nadat het toestel brandgevaarlijk bleek te zijn.