Hoe groot is de invloed van cloud, robotica en blockchain op de snel veranderende financiële sector? Ook bij de allerhoogste financiële instelling van Nederland, de Nederlandsche Bank (DNB), is behoefte aan duiding. Computable-expert Arjan Vork, salesmanager bij Exact, werpt via een presentatie aan DNB-medewerkers een blik in de fintech-toekomst.
De financiële wereld schudt op haar grondvesten. Banken en verzekeraars automatiseren op grote schaal hun klantprocessen en sluiten vestigingen. Nieuwe mobiele betaalmiddelen rukken op en technieken als biometrie raken in zwang. Werk aan de winkel dus voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het vlak van fintech-technologie.
In ons artikel ‘Dit zijn de ICT-trends van 2017’ (Computable Magazine 01/2017) bespraken wij ontwikkelingen als cloud, robotica en blockchain. Op uitnodiging van de DNB bediscussieerden wij – samen met Computable-expert Arjan Vork van Exact – met medewerkers van de bank wat de disruptieve kracht van dit soort ict-ontwikkelingen is. In het DNB-gebouw in Amsterdam gaat Vork na een presentatie van de bevindingen uit ons artikel in op de hybride cloud, een technische combinatie van publieke en private cloud-onderdelen. Zijn voorspelling is dat die de komende jaren een forse groei zal doormaken. Bij de hybride cloud draaien onderdelen van de cloud publiekelijk als het gaat om toegankelijkheid en private waar het bijvoorbeeld datagevoeligheid betreft.
Hij stelt dat werken in de cloud beveiligingsrisico’s met zich meebrengt en dat de mens hierbij de grootste risicofactor is. Daarom oppert Vork om systemen te vertrouwen en ze met elkaar te verbinden en te laten praten. De factor ‘mens’ is dan in sommige processen te beperken. Een voorbeeld hiervan is robotic accounting, in plaats van het handmatig controleren van boekingen. Vork: ‘Dit houdt niet in dat robots boekingen gaan invoeren, maar wel dat ze die gaan controleren. Het systeem weet beter dan wij of bepaalde boekingen kloppen. Een maandelijkse betaling aan een energieleverancier hoeft bijvoorbeeld niet elke maand opnieuw gecontroleerd en geaccordeerd te worden. Operationele handelingen binnen de financiële sector zijn dus al volop te automatiseren. Een bankmedewerker kan zich dan concentreren op de analyse van het financiële proces.’
Op naar blockchain. Waar de technologie haar eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin, is inmiddels duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek). De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals het financiële wezen, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Zo hebben het afgelopen jaar financiële instellingen als Citibank, Santander, Wells Fargo en HSBC een samenwerking aangekondigd met fintech-startups om blockchaintechnologie in te voeren. Ook IBM heeft samen met Cisco en Intel en een aantal Britse bedrijven de markt betreden met een opensource-blockchaintechnologie. Volgens Vork kan blockchain zelfs gaan gelden als bewijsvoering voor alle financiële transacties, waardoor banken een andere rol krijgen.
Uit de zaal komt de opmerking dat in het Amerikaanse Arizona auto’s verhandeld worden via blockchain. Gevolgd door de vraag of in Nederland ook zoiets is te bedenken. Vork: ‘Dit kan zeker. In een blockchain heb je altijd het bewijs van een transactie en leg je alles vast. Dat maakt inzichtelijk wat wel (of niet) is geleverd. Wel is het zo dat de kracht van het blockchainnetwerk afhankelijk is van de grootte van het netwerk. Hiervoor is het van belang dat iedere betrokkene bij de transactie onderdeel is van de blockchain, zoals in dit voorbeeld de RDW.’
De Computable-expert benadrukt dat veiligheid en vertrouwen essentiële elementen zijn. Hij wijst op een aantal lopende proeven met ‘permissioned blockchain’: iedere deelnemer aan deze blockchain is met naam en toenaam bekend. Een DNB-medewerker vraagt hoe een en ander in de wet is vastgelegd, waarop de expert antwoordt dat er nog niets officieel is bepaald. ‘Op dit moment is er nog geen enkele vorm van wetgeving, maar laten we eerlijk zijn: dat was er in het begin ook nog niet voor internet of e-mail. Voor regels rondom blockchain moet een wettelijke entiteit meedoen in de blockchain. Dat er nu nog geen regelgeving is, is wel een risico voor cybercrime.’
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Computable-magazine #5 van 2017.
Divisie ICT
De divisie ICT bij de DNB is verantwoordelijk voor alle ict-oplossingen: van de werkplekinfrastructuur tot complexe statistische toepassingen en betalingsverkeertoepassingen. Ook levert het in toenemende mate een bijdrage aan toepassingen die worden gebruikt door het Europese Stelsel van Centrale Banken. De it-afdeling telt zo’n 190 voltijds arbeidsplaatsen; daarnaast worden via aanbestedingen ict-partijen ingehuurd voor specifieke kennis en expertise en extra capaciteit.