Batterijproblemen treffen niet alleen Samsung-smartphones, maar Apple doorstaat het beter. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Batterygate is de naam die de pers heeft gegeven aan Samsungs debacle met defecte batterijen in zijn Galaxy Note 7-smartphones. De brandgevaarlijke accu’s hebben ophef, discussie, recalls, schade en schande gebracht voor het Zuid-Koreaanse bedrijf. Ironisch genoeg was haastgedreven kwaliteitsgebrek vanwege de iPhone 7 de oorzaak.
Apple krijgt nu ook te maken met batterijproblemen, zij het niet van gelijke ernst en vooralsnog lang niet van gelijke aantallen. De iPhone 8 lijkt ook een accudefect te kunnen hebben, waarbij de batterij opzwelt en het dunne toestel van binnenuit open wrikt. De iPhone-maker komt hier beter mee weg dan zijn concurrent Samsung. Zelfs als de aantallen nog toenemen. De reputatie van Apple plus de loyaliteit van gebruikers bindt de impact drastisch in.
Wat vind jij?
Daarom zal ik nooit een smartphone nemen waarbij je de accu niet kan verwisselen.
Lenovo P2, meer dan een week zonder op te laden. Wel nog steeds geen Android patches dit jaar, maar ok ..
Een zo klein mogelijke accu met een zo hoog mogelijke capaciteit die zo snel mogelijk tot 100% op te laden is, deze combinatie van eigenschappen begeeft zich op het randje van technisch haalbaar. Vaak gaat het goed, soms gaat het mis, zoals je hier ziet, en soms gaat het gigantisch mis, zoals je vorig jaar met de Samsung Galaxy Note zag.
@Johan: Als je toestel in brand vliegt of de accu door uitzetting je telefoon kapot maakt, dan heb je niet veel aan het verwisselen van de batterij…
@KJ: Een merk dat z’n gebruikers niet serieus neemt zou jij ook niet serieus moeten overwegen!
@Jasper: Je stelling is wederom clickbait! Ik ben het daarom ook niet eens met de stelling, het gaat hier om een klein aantal iPhones, de kans dat een iPhone 8 koper een exemplaar met rotte accu krijgt is te verwaarlozen, en de kans dat z’n huis er door afbrandt is 0. Bij de Note 7 ging het om grote aantallen (vele duizenden), het leverde niet alleen kapotte toestellen op maar ook (huis)branden, en het probleem trad niet alleen op bij het opladen, maar ook bij gewoon gebruik. Deze telefoon heeft het tot de lijst van verboden voorwerpen van luchtvaartmaatschappijen geschopt!
Conclusie: gevalletje appels met peren vergelijken. Dat wat geldt voor Samsung, geldt in deze situatie niet voor Apple. Even een jaar wachten, Jasper, misschien komt Apple dan wel met een telefoon die echt explodeert!
Ook tientallen gevallen bekend van exploderende iphones met soms zwaar gewonden. Maar ja, Apple heeft consequent geroepen dat het niet hun schuld is zoals we van Appel gewend zijn. Als gebruiker laat Apple je altijd barsten. Ik moet nageven dat Samsung het Note 7 probleem wel fantastisch heeft aangepakt en opgelost. Een voorbeeld voor Apple.
https://www.google.nl/search?source=hp&btnG=Zoeken&q=exploding+iphones
De loyaliteit van Samsung gebruikers is net zo groot als die van Apple gebruikers blijkt uit diverse onderzoeken. Samsung heeft geen tot verwaarloosbare imagoschade opgelopen is ook uit een onderzoek van Reuters/Ipsos gebleken.
De enorme verkoopaantallen van de Note 8 en de S8 zijn daar bewijs van.
Apple heeft het een veel groter probleem. De apple fans denken dat Apple onaantastbaar en een fout als deze tast deze status aan en daarmee wordt aan de fundamenten van Apple’s betrouwbaarheid en geloofwaardigheid gezaagd.
Bij Apple werken dit soort problemen als een katalysator op de beleving van andere problemen/issues zoals de krankzinnige prijzen die Apple in rekening brengt en de achterstand die heeft op haar grootste concurrent en het aanhoudende gebrek aan echte innovatie waar de gebruikers om vragen.
Met een inline fingerprintscanner in de S9 en een opvouwbare Galaxy X wordt deze achterstand nog een paar forste stappen groter. Als je in deze hoek (Apple) zit weegt een batterij probleem extra zwaar. It just add’s up.
Apple heeft de afgelopen jaren echte problemen gehad met z’n iPhones (“antennagate”), en er zijn ook nep-problemen geweest (“bendgate”). Elk probleem heeft effect op het imago, de doorsnee Fandroid grijpt alles aan om Apple het graf in te praten, de doorsnee Apple Fanboy praat elk probleem goed, en iemand met gezond boerenverstand bekijkt en weegt elk probleem afzonderlijk. Op dit moment is het iPhone 8 accuprobleem, wat overigens een echt probleem is en geen nep-probleem, een klein probleem. Of dat zo blijft en hoe de publieke opinie hierover zal zijn zal de toekomst ons leren.
@Peter Paul Muller
Samsung heeft z’n Note 7 probleem in eerste en tweede instantie helemaal niet goed aangepakt. Kapotte telefoons werden vervangen door telefoons die vervolgens ook weer konden exploderen. Ze hebben aan het eind, toen ze geen andere keuze meer hadden dan een volledige recall van de hele serie, alle telefoons teruggekocht. Dat laatste was overigens wel netjes gegaan.
@Marco Idsinga
Samsung maakt al tijden goede hardware, en vanaf de S6 maken ze ook nog mooie telefoons. Toch zal een iPhone bezitter niet snel een Samsung Galaxy S whatever kopen, en omgekeerd ook niet, omdat het ene toestel onder iOS draait (en ruim 4 jaar support krijgt), en het andere een door Samsung gemodificeerde versie van Android (en krap 18 maanden support krijgt, als Mars, Jupiter en Saturnus toevallig binnen die periode op één lijn staan, als dat niet zo is zul je het met minder support moeten doen).
De iPhone 8 krijgt waarschijnlijk de meeste concurrentie van eerdere iPhones. De iPhone 8 is gewoon een iPhone 7 met een snellere processor en de mogelijkheid tot draadloos laden, en de iPhone 7 is gewoon een iPhone 6s, maar dan waterdicht en zonder analoge koptelefoonaansluiting. Wil je een waterdicht toestel? Kies een iPhone 7 en je bespaart flink wat ten opzichte van de iPhone 8. Vind je waterdicht niet belangrijk? Kies dan een iPhone 6s en bespaar nog meer. En wil je een echte up-to-date iPhone, maar dan “voor weinig”? Neem dan een iPhone SE. Een iPhone kiezen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, en als je echt kiest op basis van wat je nodig hebt, dan zal er zelden een iPhone 8 uitkomen.
Gelukkig zijn er nog meer merken dan alleen Apple en Samsung die telefoons maken. LG, Sony, HTC, OnePlus, …, en daar zitten genoeg goede telefoons bij. Kies er één waar je mee kunt leven (ecosysteem, privacybeleid, updatebeleid, prijs, …).