De gisteravond opgestapte demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis heeft de Tweede Kamer eerder die dag laten weten dat er een akkoord in de maak is over de zeggenschap bij Fox-IT. De Nederlandse staat heeft anderhalf jaar na de verkoop van deze it-beveiliger aan het Britse NCC namelijk nog steeds geen zeggenschap over Fox Crypto. Dit is de aparte bv van Fox-IT die zich richt op het beveiligen van Nederlandse staatsgeheimen.
Na de omstreden verkoop van Fox-IT, dat veel werk voor de rijksoverheid doet, in 2015 aan de Britse NCC Group, wilde de Nederlandse overheid alsnog aanvullende voorwaarden stellen. Dit om te voorkomen dat door het onderdeel Fox Crypto versleutelde en beveiligde staatsgeheimen in verkeerde handen zouden kunnen komen. Over die voorwaarden steggelen het Rijk en de twee bedrijven nu al zo’n anderhalf jaar.
In antwoord op Tweede Kamervragen heeft Hennis, mede namens demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dinsdag laten weten dat de gesprekken met beide partijen ‘constructief verlopen en zich in een afrondende fase bevinden’. Daarbij heeft Nederland wel afgezien van het eerste recht van koop op Fox Crypto, als Fox-IT weer zou worden doorverkocht. Het laten vallen van die voorwaarde heeft volgens Hennis geen consequenties voor de cryptografische bescherming van staatsgeheime informatie.
‘Er bleken doeltreffender middelen te zijn om eventueel maatregelen te nemen bij een ongewenste overname. Zo heeft het kabinet besloten tot de voorbereiding van wetgeving ter bescherming van nationale veiligheidsbelangen bij buitenlandse overnames van bedrijven die zich bezighouden met de (cryptografische) bescherming van staatsgeheime informatie, zoals Fox-IT. Dit traject bevindt zich in de verkennende fase’, meldt Hennis.
De inmiddels opgestapte minister wijst er in de Kamerbrief voorts op dat het Nederlandse verzoek is ingewilligd om de it-systemen van Fox Crypto te scheiden van andere delen van het bedrijf.
De Telegraaf meldde recent dat KPN mogelijk Fox-IT wil overnemen, waardoor het bedrijf weer in Nederlandse handen zou komen.