Verzekeraar a.s.r. is continu op zoek naar vernieuwing. Het bedrijf organiseert jaarlijks een wedstrijd – Operation Petticoat – waarin teams met hun ideeën voor de praktische uitwerking aan een technologiepartner worden gekoppeld. Het combinatieteam van Schade en Klant- en Intermediairservices werd dit jaar samengebracht met Caesar Experts, waarmee de verzekeraar al langere tijd op meerdere gebieden mee samenwerkt.
Martijn Krull is MT-lid IT&C bij a.s.r. en merkt dat door deze co-creatie de talenten, ideeën en kennis die in beide partijen aanwezig is, tot nieuwe energie en innovatie leidt. Chiel Kuijpers, projectmanager en adviseur Verbeterteam bij a.s.r., maakte deel uit van het combinatieteam dat met Caesar Experts samenwerkte. “We wilden graag een andere manier van klantcontact bewerkstelligen en meer met preventie kunnen doen.”
Preventie door sensoren
Om dat te kunnen bewerkstelligen kwam het team op het idee van de hooibroei-sensor. “Dat is een sensor die de boer in zijn hooibaal plaatst en die data verzamelt over wat zich binnenin die hooibaal afspeelt. Als de temperatuur of vochtigheid in die baal te hoog wordt, stijgt het risico op ontbranding. Deze case was voor ons een voorbeeld om bewustwording te creëren van de mogelijkheden van het Internet of Things en het realiseren van een andere klantinteractie”, zegt Kuijpers.
Koppeling van kennis
Binnen a.s.r. is de kennis op verzekeringsgebied groot. “Maar van het Internet of Things en sensoren weten we veel minder. Gelukkig kwam daar de expertise van Caesar om de hoek kijken. Zij lieten ons inzien wat de potentie van IoT is, hoe het technische werkt en wat het kan betekenen voor a.s.r. als verzekeringsbedrijf. Door de koppeling van kennis van beide organisaties konden we tot een mooi eindproduct komen.” Helaas won het team van Kuijpers de finale van Operation Petticoat niet, maar heeft het wel geleid tot meer bewustwording binnen de organisatie op het gebied van preventie en de rol die sensortechnologie daarin kan spelen. Krull: “In het geval van de hooibroeicase leerden we dat de case financieel niet uit kon. Maar dat is de kern van innovatie: je probeert, toetst en leert zodat je met nieuwe kennis naar vervolgcases kunt kijken.”
Vruchtbare samenwerking
Kuijpers is enthousiast over de co-creatie-methode en de samenwerking met Caesar. “Ik werk op dit moment binnen de afdeling Zorg bij a.s.r. en daar zie ik ook weer talloze mogelijkheden voor sensortechnologie. Persoonlijk zou ik heel graag nog weer aan zo’n wedstrijd meedoen, want ik heb gezien wat voor vruchtbare samenwerking dat kan opleveren en hoe iets van een concept tot een concrete oplossing kan uitgroeien.” In 2018 is de nieuwe ronde van Operation Petticoat, vertelt Krull. “Ik zie het bovendien als een soort bekroning van bestaande partnerschappen met leveranciers; geënt op het samen leren en het ontdekken van nieuwe dingen en de mogelijkheden van co-creatie.”