Het Canadese Blackberry heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 249 miljoen dollar gedraaid. Dat cijfer ligt een stuk boven de verwachtingen van de analisten.
De omzet lag lager dan de 352 miljoen dollar uit het tweede kwartaal van vorig jaar, maar een stuk hoger dan de 244 miljoen dollar uit het eerste kwartaal. Onder de streep realiseerde het bedrijf een nettowinst van 19 miljoen dollar of vijf dollarcent per aandeel. In 2016 ging Blackberry nog 372 miljoen dollar in het rood.
Blackberry maakt sinds 2016 geen smartphones meer, omdat de concurrentie van Apple en Android-fabrikanten te zwaar werd. Het bedrijf verkocht toen de licentie op zijn merknaam aan het Chinese TCL. Sindsdien, en onder impuls van ceo John Chen, richt het zich vooral op securitydiensten en software. Daarvoor werden ook verschillende andere bedrijven overgenomen, waaronder Secusmart en Encription. Sindsdien gaat het het bedrijf, dat ooit met het faillissement flirtte, weer meer voor de wind.
Sinds dit jaar richt Blackberry zich ook op software voor zelfrijdende auto’s, waarvoor het bedrijf een partnership afsloot met Delphi Automotive. Sindsdien heeft het ook een contract lopen met Ford om software voor autonome auto’s te ontwikkelen. Een contract met een tweede, nog onbekende, autofabrikant zou al in de pijplijn zitten. Het bedrijf zou daarmee vijf tot vijfentwintig dollar per auto aan licentie-inkomsten kunnen verdienen. Ter vergelijking: voor software voor infotainmentsystemen vangt het anderhalve tot vijf dollar.
Voor zijn volledige boekjaar gaat Blackberry uit van een omzet van 950 tot 920 miljoen dollar.